Stjepan Mesić: U Tuđmanovom sefu sam našao mapu podijeljene BiH

0
17

slikaHrvatska – Posljednji predsjednik SFRJ i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je u intervjuu za NIN da Srbiju vidi što prije u Evropskoj uniji, dodavši da je Unija izlaz za čitav prostor bivše Jugoslavije.

On je napomenuo da Unija ima izvjesnih problema sa proširenjem, ali da su oni institucionalne prirode.

U intervjuu objavljenom u najnovijem izdanju beogradskog nedjeljnika, Mesić je ocijenio da bi za Srbiju bilo dobro da ponovo krene u industrijalizaciju i angažuje strani kapital.

Kad je riječ o Kosovu, Mesić smatra da je to sada samo “tehničko pitanje” i da nova srpska vlada tu više ništa ne može da učini, i to ne samo sadašnja, već se ništa po tom pitanju nije moglo učiniti još od momenta kada je formirana Oslobodilačka vojska Kosova (OVK).

Upitan zašto tako zdušno podržava nezavisnost Kosova, Mesić objašnjava da je Kosovo imalo autonomiju poslije Drugog svjetskog rata, koju je bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević ukinuo i “pokušao da se na brutalan način riješi Albanaca jer mu je taj teren bio potreban da tu naseli Srbe iz Krajine”.

Prema njegovom mišljenju, kada je Milošević pao, Srbija morala da vrati Kosovu autonomiju, čime bi, kako kaže, dobila partnera s kojim bi mogla da razgovara.

Na pitanje da li Republika Srpska može referendumom se odlučiti na otcepljenje i pripojiti se Srbiji, Mesić odgovara negativno.

“Arhitektura našeg prostora je završena. Novog rata nema, jer niko nema snage da bi mogao da ga izazove”, kaže on.

Na pitanje da li je Zapad iskreno želio opstanak Jugoslavije ili njenu smrt, Mesić odgovara da je svijet, i na Istoku i na Zapadu, bio sentimentalan prema Jugoslaviji, zbog njene pozitivne uloge za vrijeme hladnog rata.

Mesić je, takođe, rekao da su Milošević i tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman neprekidno razgovarali putem specijalne, crvene telefonske linije koja je uspostavljena samo za njih dvojicu i da je predsjednik Srbije znao za operaciju “Oluja”.

Otkrio je i da je u Tuđmanovom sefu pronašao mapu podijeljene Bosne i Hercegovine, sa novim granicama, koja je iscrtana na sastanku Tuđman-Milošević i koja se sada nalazi “negdje u predsjedništvu”.

Prema njegovim riječima, Tuđman je do posljednjeg dana vjerovao da svijet želi podjelu BiH.

Upitan šta pomisli kada ulazi u Beograd, Mesić kaže da je to internacionalni, civilizovani grad, neopterećen istorijskim mitovima.

(visokoin)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime