Stigao pisani otpravak presude: Odluka o Jurišiću za četiri mjeseca

0
4

konacno-stigao-pisani-otpravak-presude-odluka-o-jurisicu-za-cetiri-mjeseca_1404163332Tuzla – Nakon što je Odjeljenje za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu dostavilo pisani otpravak presude kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora, njegov advokat Đorđe Dozet jučer je u Tuzli najavio da će do kraja naredne sedmice Apelacionom sudu u Beogradu uložiti žalbu.

Jurišić je u ponovljenom postupku 2. decembra prošle godine ponovo osuđen na 12 godina zatvora, jer je navodno naredio napad na kolonu vojnika JNA 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti u Tuzli. Dozet je jučer kazao da sudije od dana prijema predmeta u Apelacioni sud imaju roka četiri mjeseca da donesu odluku.

– Apelacioni sud mora da meritorno odluči da li je Ilija Jurišić kriv ili nije. Nema više vraćanja prvostepenom sudu. Predsednik veća je jednostavno prebacio teret na Apelacioni sud, pa neka on odlučuje šta će s njim biti, kazao je Dozet.

Novinari su zatražili od beogradskog advokata da komentariše činjenicu da se pisani otpravak presude čekao više od šest mjeseci.

– Sudija ima obavezu da u roku od 15 dana nama dostavi presudu. Ako ne napiše presudu u tom roku, on je dužan da od predsednika suda traži odobrenje za produženje roka. Zaista, za ovu presudu koju je napisao, smatram da mu nije trebalo šest meseci, kazao je Dozet.

Naveo je da ocjena događaja na Brčanskoj Malti u Srbiji i Bosni i Hercegovini nikad neće biti ista. Međutim, bez obzira na to kakve su ocjene, dodao je Dozet, treba gledati gdje je u cijelom slučaju Ilija Jurišić.

– On s tim događajem nema apsolutno nikakve veze. U krivičnopravnom smislu mi ne raspravljamo o politici. Mi raspravljamo o Iliji Jurišiću i o tome da li je njegova bilo kakva radnja ili propust doveo do nastanka posledice koja je nastupila. Posledica je nesporna. Međutim, nije utvrđen uzrok i gde je tu Ilija Jurišić, kazao je Dozet.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime