Šteta u Doboju procijenjena na 300 miliona KM

0
1

DOBOJDoboj – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine BakirIzetbegović i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić razgovarali su danas u Doboju s gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem o situaciji u tom gradu nakon nezapamćenih poplava koje su pogodile u maju ovaj grad, a nivo vode je dosezao do pet metara.

Predstavnici Općine Doboj upoznali su visoku delegaciju o situaciji u ovom  gradu, a zajedno su posjetili i narodnu kuhinju koju je osnovao Medžlis Islamske zajednice Doboj, Međunarodni forum solidarnosti i Grad Doboj, a obišli su i Dom zdravlja Doboj.

Izetbegović je kazao Agenciji Fena, nakon obilaska ovih ustanova, da se u javnoj kuhinji dnevno napravi 1.300 obroka za što je potrebno od šest do sedam hiljada KM, odnosno za 100 dana potrebno je osigurati za obroke od 60 do 70 hiljada KM.

Kada je u pitanju Dom zdravlja u kojem je uništeno pet odjela, Izetbegović kaže da su već najavljene donacije iz Turske i Češke kako bi se u potpunosti osposobila ova zdravstvena ustanova koja uz pomoćne ambulante brine o zdravlju Dobojlija.

Naglašava da je mnogo firmi uništeno u ovim poplavama koje treba hitno obnavljati jer će se tako ljudi zaposliti, ocjenjujući da će se prije obnoviti stambeni fond i javne institucije nego firme koje čine život diljem BiH.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić kaže da je to ministarstvo i predstavnici međunarodne zajednice u potpunosti zadovoljno angažmanom pripadnika Oružanih snaga BiH na područjima zahvaćenim poplavama u BiH.

Napomenuo je da su Doboj posjetili kako bi na licu mjesta vidjeli koliko se može odgovoriti potrebama, ali naglašava da prema sadašnjim procjenama najvjerovatnije neće biti potrebe da Oružane snage BiH budu dodatno angažirane prije civilnih organa vlasti, koji, stava je Osmić, dobro rade svoj posao.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović izrazio je očekivanje da će donatorska sredstava pomoći u obnovi Doboja te da će institucije Republike Srpske i države BiH pomoći još više u obnovi ovog grada.

“U majskim poplavama uništeno je 720 firmi, 500 malih i 220 većih preduzeća koji bi mogli omogućiti stanovništvu da sada radi. Zbog toga nam je važno da firme rade”, kazao je novinarima Petrović, najavljujući da će se maksimalno angažirati na iznalaženju sredstava koja će pomoći u obnovi.

Šteta u Doboju procijenjena je na 300 miliona KM, a trenutno se zbrajaju štete od poplava koje su ih pogodile prije nekoliko dana, a stanovništvo se nada boljim vremenskim prilikama kako bi se proces obnove nastavio.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime