Stećci sve bliže UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine

0
3

Stecak_zps33b87568BiH – Nakon više od tri godine rada Bosna i Hercegovina danas je na najboljem putu da se usaglasi stav u vezi  nominacijskog dosjea i plana upravljanja nad stećcima u BiH.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović (SNSD) ističe da će se time ispuniti prvi uslov, kako bi se s  tri države, Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, još jednom „prešao“ cijeli dokument i pripremio za konačnu predaju UNESCO-u na odlučivanje.

-Nakon veoma ozbiljnog višegodišnjeg rada danas je sa uspjehom završen onaj dio posla koji se odnosi na usaglašavanje zajedničkog dokumenta na nivou Bosne i Hercegovine za nominaciju stećaka na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine – istakao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

On je danas, nakon sastanka sa ministrom civilnih poslova BiH Sredojem Novićem i predstavnicima radne grupe za izradu ovog dokumenta, koji je održan u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, rekao da je vođen veoma otvoren dijalog članova radne grupe o svim otvorenim pitanjima i spornim odrednicama teksta nominacijskog dokumenta.

Članovi radne grupe na izradu zajedničkog dokumenta za nominaciju stećaka BiH na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine i učesnici današnjeg sastanka u Ministarstvu prosvjete i kulture, bili su i predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

(agencije)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime