Starica u Tomislavgradu ‘popila’ 3.000 KM lijekova za mjesec dana!

0
2

ljekarnatomislavgrad

Tomislavgrad – Ravnatelj Doma zdravlja Tomislavgrad rekao je kako je ”apsolutno uvjeren” da niti jedan liječnik nije u to upleten. S druge strane, Zavod navodi kako su otkrivene nepravilnosti

Liječnici Doma zdravlja Tomislavgrad već duže vrijeme samoinicijativno izdaju recepte bez pokrića, na ime pojedinih pacijenata, a da sami pacijenti to ne znaju. Među njima, doznaje Bljesak.info, najviše je štićenika Staračkog doma u Tomislavgradu.

Kako doznajemo, za izdane recepte se ne daju propisani lijekovi, ali se zauzvrat uredno naplate od Zavoda za zdravstvenog osiguranje. Naime, kako nam je pojašnjeno iz krugova dobro upućenih u ove radnje, liječnik izda recept koji bude proslijeđen u neku od privatnih duvanjskih ljekarni, koja ne izdaje lijek na izdani recept, ali ga kasnije uredno proslijedi Zavodu kao da je lijek izdan. Zavod potom uredno isplati novac navedenim ljekarnama kao da je lijek uručen. Tako ljekarne dobiju i novac, ali im ostane i lijek.

Ljekarna u sred Doma zdravlja

Vlasnik lanca duvanjskih ljekarni ‘Đivić‘, Stjepan Đivić, kaže kako on nema ništa s navodima o izdavanju recepata.
”Ja sam onaj koji je bio na drugoj strani i upozoravao na to, da se tomu stane u kraj. Otprilike se zna gdje se to događa, kad je to počelo, tko je to radio, mislim i na ljekarne i na liječnike. Kod nas se znalo da se i bez znanja pacijenta uzimalo kartone i pisalo određene lijekove koji se ne podignu ali se uredno fakturiraju. Oni liječnici koji imaju spregu s ljekarnama i koji su s njima u dobrim vezama to mogu. Ja nemam vezu ni s jednim liječnikom i kod mene se to ne događa. Sad je trend da se otvori ljekarna u sred Doma zdravlja. Znači u javnom prostoru, iznajmite privatniku ljekarnu, i onda na jednim vratima se propisuje, na drugima se izdaje a na trećima se knjiži. To je sve u jednom uskom krugu gdje je točna veza liječnik – pacijent”, rekao je Đivić.

Mirna duša i penali

No, ravnatelj Doma zdravlja Tomislavgrad Ivan Bagarić rekao je za Bljesak.info kako je ”apsolutno uvjeren” da niti jedan liječnik u Domu zdravlja Tomislavgrad nije u to upleten, na način da ima neku korist od tog.

”Ne može on imati osobnu korist od tog, i to mogu reći mirne duše. Ne postoji način, niti ikakav pokazatelj koji tomu može ići u prilog”, rekao je ravnatelj Bagarić i dodao kako je to pitanje za ljekarne.

Doznajemo kako je za isplatu recepata odobreni proračuna Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a tijekom 2015. premašen za 227.000 KM što nam je potvrdio i ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije Ante Baković

”Prošlu godinu smo u prvom planu planirali oko 2.700.000 KM, no kad smo vidjeli da će lista lijekova probiti taj iznos, rebalansom smo utvrdili novi iznos na 3.000.000. No, evo sad s izvršenjem i taj iznos je premašen za 227.000 KM, više od planiranog, znači ukupan proračun je iznosio 3.227.000 za 2015. godinu”, rekao je za Bljesak.info Baković.

Potvrdio je kako zdravstvene ustanove, ukoliko prekorače dogovorene iznose, plaćaju ”penale” od deset posto iznosa koji su prekoračili.

Mjesečno 6.000 recepata

U ispisu recepata prednjači Dom zdravlja Tomislavgrad, koji je znao u pojedinim mjesecima izdati i do 6.000 recepata. No, Bagarić kaže kako je pravo nadzora u rukama Zavoda zdravstvenog osiguranja.

”Ako sam ja vama platio novce imam pravo vidjeti kako vi to radite. Za sve ono što je ugovoreno od strane Zdravstvenog osiguranja i dotične ustanove, Zavod ima pravo kontrole nadzora”, rekao je Bagarić i dodao kako je Zavod je konačno počeo nadzirati potrošnju lijekova, između ostaloga i na njegov zahtjev.

Bagarić pojašnjava kako liječnik može napisati recept pacijentu ili više recepata, za koje on smatra da su potrebni kako i da pacijent, kada preuzme recept u svoje ruke može raditi s njim što ga je volja.

”Može ga odnijeti pa ga zapaliti ili ga preuzeti u ljekarni. Ako se to događa, to je onda problem u dotičnoj ljekarni. Mi ne možemo imati tu vrstu uvida, da znamo da je određeni liječnik propisivao lijekove na taj način, to mogu imati uvid ljekarne. Mi možemo evidentirati koliko je liječnik propisao lijekova no jesu li oni svi podignuti i upotrjebljeni, to ne znamo”, rekao je Bagarić.

Ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije potvrdio nam je kako postoje određene nepravilnosti zbog čega su prošle godine zaposlili liječnicu koja, nakon dugo vremena, provodi kontrole po pitanju propisivanja recepata.

Šećer u općini i rodbinske veze

”Zasad postoje samo priče i indicije da izdavanje recepata bez pokrića postoji, no mi te nepravilnosti još uvijek nismo registrirali”, rekao je za Bljesak.info Baković dodavši kako već sada vide značajne uštede po pitanju propisivanja… lijekova.

”Donijeli smo i pravilnik o dodjeljivanju i oduzimanju šifre za propisivanje lijekova. Rečeno je svim liječnicima, a i ravnateljima zdravstvenih ustanova ukoliko se ne bude postupalo sukladno pravilniku da ću ja oduzimati šifre liječnicima. Dom zdravlja Tomislavgrad ima najveća odstupanja po pitanju propisivanja recepata i oni su prvenstveno na udaru”, rekao je Baković.

Navodno, liječnici za svaki izdani recept dobivaju po dvije KM, tako da se za mjesec kada je izdano čak šest tisuća recepata u njihovom džepu našlo 12.000 KM. Zanimljivo je, tvrdi naš izvor, kako se od izdanih recepata najviše odnosi na lijek Novomix (inzulin) tako da ispada da pola duvanjske općine boluje od šećerne bolesti. Također, doznajemo kako se 90 posto izdanih recepata odnosi na dvije privatne ljekarne, te da je s vlasnikom jedne ravnatelj Zavoda u rodbinskoj vezi.

Radi se o podmetanju

Vlasnik ljekarni ‘Biofarm‘, Vjekoslav Bakula govori kako njegove ljekarne posluju pošteno te da su ovo podvale kojima se pokušava uništiti njegov posao.
”Prvi put čujem da se nešto takvo događa. Mi radimo pošteno svoj posao i nismo ovlašteni provjeravati doktore u Domu zdravlja. Znam otkud ta priča ide i tko već duži niz mjeseci pokušava uništiti moj posao. To je zaista degutantno i siguran sam da se tu radi o podmetanju. Također, ovim putem bih pozvao Inspekcije da dođu i provjere naše poslovanje”, rekao je Bakula.

No, Baković nam je rekao kako mu je ”nezgodno govoriti koje ljekarne prednjače po broju izdanih recepata”.

”To mi je teško govoriti, jer mi zasada nemamo nikakve dokaze o tome. Postoje ljekarne koje rade malo bolje, pa se to može i tako definirati. Pojedine ljekarne jednostavno imaju veći promet”, rekao je i potvrdio kako je zabilježena ”ekspanzija propisivanje lijeka Seretide Diskus”, lijeka koji se propisuje kod astme.

Starica i 3.000 KM lijekova

”No naša liječnica je prilikom kontrola uočila kako je on propisivan i kod dijagnoza kod kojih on nije uopće indiciran. Na osnovu dijagnoze i nalaza specijalista za pojedine lijekove ćemo odobriti lijek”, rekao je ravnatelj Zavoda i dodao kako će uskoro doći i do revizije liste što se tiče smanjenja cijena, jer je Federalno ministarstvo već donijelo novu esencijalnu listu lijekova po kojoj su cijene dosta niže.

Nedavno su duvanjski Dom zdravlja posjetili i inspektori te utvrdili kako u listopadu 2015. godine postoji enorman nerazmjer izdanih recepata koji su prosljeđivani privatnim ljekarnama, a navodno im je u oči upalo to što se većina recepata izdaje na imena štićenika Staračkog doma te da je za jedan mjesec na ime jedne štićenice izdano recepata za lijekove u iznosu od 3.000 KM.

Ravnatelj Staračkog doma Tomislavgrad Ilija Madunić rekao je za Bljesak.info kako misli da je nemoguće u mjesec dana potrošiti lijekova u iznosu od 3.000 KM.

”Rekao bih da u našem Domu ne postoji osoba koja troši toliko lijekova. Takve navode ne mogu trenutno službeno niti demantirati niti potvrditi, jer nemam nikakvih konkretnih podataka, no mislim da je takva brojka suluda. U našem Domu imamo oko 110 do 115 korisnika s područja naše Županije, no i iz drugih krajeva”, rekao je Madunić i dodao kako, prema ugovoru koji imaju s Domom zdravlja, liječnici propisuju recepte, a za pacijente koji su iz drugih Županija rodbina ili ostavi novac za lijekove, ili donesu lijekove.

”Naši korisnici su lošeg zdravstvenog stanja, imamo pojedince koji koriste tri do četiri različita lijeka, no da netko može potrošiti u mjesec dana 3.000 KM na lijekove mislim da je nemoguće, pa taman da je pacijent bio u medicinskom centru i da je konzilij liječnika bio oko njega, taj iznos je opet previše”, rekao je Madunić.

Bilo je svega

Ravnatelj Bagarić kaže pak kako Zavod ima pravo nadzora i zdravstvenih ustanova.

”Kao što može vidjeti kako se liječe njihovi osiguranici, tako isto imaju pravo ući u ljekarne, jer su i one ugovorna ustanova, te provjeriti kako se potrošilo tisuću doza nekog lijeka, a nije ga naručeno više od 500”, rekao je Bagarić.

Ravnatelj Zavoda pak na upit o 3.000 KM izdanih za recepte na ime jedne štićenice u Staračkom domu kaže kako ne što bi rekao.

”Tražili smo kartone, uočili smo razne propuste. Evo nakon prvih kontrola, sad više nema takvih drastičnih propusta, ali vjerujte, bilo je svega”, rekao je Baković za Bljesak.info.

(livnovine.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime