Stare kabine za žičaru donirane Olovu: Počinje rušenje starog Vidikovca

0
1

vidikovac_trebevicSkaka

Olovo – Polazna stanica, dolazna stanica i elektromehanička oprema koštat će između 11 do 13 miliona maraka, zaključuje Skaka

Rušenjem nekadašnjeg restorana Vidikovac, koje bi trebalo početi danas, približava se početak realizacije projekta izgradnje Trebevićke žičare.

– Ostatak restorana Vidikovac srušit ćemo kako bi se pristupilo realizaciji ovog velikog projekta, nakon čega će se objaviti tender za izdavanje jedne od najatraktivnijih lokacija u gradu Sarajevu. Vidikovcu će, kada se žičara stavi u funkciju, biti vraćen stari sjaj. A ovo je najljepši vidikovac u ovom dijelu Evrope – ističe dogradonačelnik Abdulah Skaka.

Rok za završetak radova je 30 dana, ali se očekuje da će radovi biti privedeni kraju i dosta ranije.

– Do sada se pokazalo da radimo brže nego što je planirano u okviru ugovora. A 15. augusta je otvaranje tendera nakon kojeg ćemo znati ko je dobavljač za žičaru. Ugovor ćemo potpisati 1. septembra nakon što prođe žalbeni rok i izgradnja žičare će ići planiranim tokom – pojašnjava.

Gradsko vijeće je na sjednici izglasalo da se donirane kabine, koje su bile predviđene za Sarajevsku žičaru, poklone Olovu koje ima u planu da također gradi žičaru.

– Mi ćemo nastojati pomoći Olovu da iskoristi ako ništa barem dio te žičare, dok je Sarajevo glavni grad i zaslužuje da ima novu, kvalitetnu i modernu žičaru. Pretpostavlja se da će godišnje biti 500.000 putnika tako da zbog te količine prometa moramo paziti na standarde i sigurnost. Sarajevo treba najbolju i najsigurniju žičaru – navodi dogradonačelnik.

Skaka tvrdi da će izgradnja žičare biti jeftinija nego što je prvobitno planirano, što je utvrđeno nakon što su stigle neoficijelne ponude prije tenderske procedure.

– Polazna stanica, dolazna stanica i elektromehanička oprema koštat će između 11 do 13 miliona KM – zaključuje Skaka.

(E. Hadžimejlić/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime