Stanovnici Goduše tri stoljeća od drveta izrađuju čibuke i frule

0
46

Резултат слика за Stanovnici Goduše tri stoljeća od drveta izrađuju čibuke i frule

BiH – Kada je prva frula napravljena u selu Goduša niko ne zna sa sigurnošću. Pedesetih godina prošloga vijeka kustosi Zemaljskog muzeja u Sarajevu vršili su istraživanja, no ni tada najstariji stanovnik ovoga sela nije mogao reći odakle potječe tradicija izrade frula i čibuka. I danas, kao i stoljećima prije njih, vješti ljudi iz ovoga kraja izrađuju frule.

“Ovo je jedan od rijetkih zanata koji je stoljećima ostao zanat, ne možete naći tvornicu ovoga. To je tradicija čitavog kraja, tradicija i moje porodice. Ja sam počeo kao dijete, spontano, prvo se igrajući, pa onda već s 10-12 godina sam znao raditi neke jednostavnije stvari”, priča Vehab Halilović.

I zaista, u nešto više od 350 domaćinstava rijetkost je pronaći nekoga ko ne zna praviti frule ili čibuke. Ono što je specifično za ovaj zanat jeste da mladi nastavljaju tradiciju svojih predaka.

“Gotovo da nema domaćinstva, a da ima neko da ne zna raditi. Ima i mladih koji rade, tržište je redukovano raspadom bivše države, malo je otežan plasman, ali proda se”, dodaje Vehab.

A svaki majstor ujedno je i muzičar. Bilo da se radi o fruli koju prave kao suvenir ili onoj koja će svirati neku od poznatijih melodija, svaka mora proizvoditi jednako dobar zvuk. No, posebnost zvuka zavisi i od drveta od kojeg se pravi frula.

“Od svakog drveta se može nešto napraviti, ali ovo što mi radimo, naročito frula, to imamo nekoliko vrsta drva koja su optimalna za izradu svirale. To je prvenstveno javor, daje izuzetno dobar zvuk, zatim šljiva, trešnja, jasen”, pojašnjava Vehab

A materijala za izradu frula u BiH ne nedostaje. Njegujući ovu višestoljetnu tradiciju, majstori ovoga sela u blizini kraljevskog grada zasigurno će svojim radom ostati prepoznatljivi, kako domaćim tako i stranim posjetiocima, čime se stvara mogućnost za razvoj seoskog turizma. Jer dobar zvuk daleko se čuje.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime