Stanišić i Simatović za ratne zločine osuđeni na po 12 godina zatvora

0
390

Stanišić i Simatović su krivi po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) (AP)

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji radi na predmetima koji su preostali od Haškog tribunala, osudio je danas bivše čelnike Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija na po 12 godina zatvora zbog zločina Crvenih beretki nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu, u proljeće 1992. godine.

Sud je utvrdio da su Stanišić (71), tadašnji načelnih SDB Srbije, i Simatović (71), prvi operativac Službe, krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja Bošnjaka i Hrvata iz te općine.

Kako je saopćio predsjedavajući sudija Burton Hall, raspravno vijeće je utvrdilo da tužilaštvo nije dokazalo krivicu Stanišića i Simatovića za zločine u još pet općina u BiH, kao i u Hrvatskoj, odnosno Kninskoj Krajini i Istočnoj Slavoniji, u periodu 1991-95.

Učešće zvaničnika u UZP-u

Presudom je utvrđeno i da nije dokazano da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) čiji se cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH.

Raspravno vijeće je utvrdilo kako su Stanišić i Simatović znali za to zločinačko udruženje, ali da tužitelji nisu dokazali da su oni, sa ostalim učesnicima, dijelili tu zločinačku namjeru.

Po današnjoj presudi, utvrđeno je, međutim, da su drugi politički, vojni i policijski zvaničnici Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske bili učesnici u tom zločinačkom poduhvatu.

Haški sud je utvrdio da su srpske snage u Hrvatskoj i BiH provodile kampanju progona nesrpskog stanovištva počinjenjem brojnih zločina.

Druga prvostepena presuda

Ovo je druga prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću, koja se izriče nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, bila ukinuta po žalbi tužioca.

Sudija Burton Hall, koji je pročitao presudu, naveo je kako su Stanišić i Simatović krivi po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Hall je dodao kako će Stanišić i Simatović ostati u pritvoru Mehanizma dok se ne organizira njihovo prebacivanje na mjesto gdje će izdržavati zatvorsku kaznu.

Posljednji proces pred sudom u Hagu

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću posljednji je proces pred haškim sudom, u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića, uključujući prvo i ponovljeno suđenje, traje već 18 godina.

To je najduži postupak u historiji suda u Hagu, budući da su Stanišić i Simatović optuženi i uhapšeni u proljeće 2003. godine.

Proces nije ni danas okončan zato što i optužba i odbrana imaju pravo žalbe.

IZVOR: AGENCIJE


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime