Šta vlast u Srbiji misli o referendumu u Srpskoj?

1
39

trojkaSrbija – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ne može da se miješa u unutrašnju politiku druge države, rečeno je Danasu u Predsjedništvu Srbije.

To je bio odgovor na pitanje kakav je stav predsjednika o odluci poslanika Republike Srpske da bude raspisan referendum o radu pravosudnih organa Bosne i Hercegovine.

Izvori Danasa na Andrićevom vencu, s druge strane, nezvanično kažu da predsjednik lično ne smatra pametnim Dodikov potez raspisivanja referenduma.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao ni potpredsednici Vlade, nisu želeli javno da kažu svoj stav o odluci RS.
Svoje mišljenje premijer će najprije reći predsjedniku RS, a u premijerovom kabinetu kažu da će, osim razgovora o referendumu, Vučić i Dodik razgovarati i o napadu u Srebrenici i situaciji u regionu.
Kako je rečeno Danasu u Predsedništvu, iako nije planirano, postoji mogućnost da predsjednik RS Milorad Dodik razgovara i sa Nikolićem.
Ovim novim dolaskom Dodika u Beograd se nastavlja praksa učestalog konsultovanja i bliskih odnosa državnog vrha Srbije i predsjednika RS, na koju, kako je Danas već pisao, Zapad ne gleda blagonaklono, jer Dodika vidi kao političara koji je smetnja tome da BiH postane funkcionalna država.
Potpredsjednik SNS Igor Mirović za Danas navodi da Srbija nije tutor Dodiku, ali da ima želju da aktivno učestvuje u ispunjavanju dvije svoje obaveze prema Dejtonskom sporazumu.
“To je očuvanje stabilnosti u BiH i regionu, čemu najozbiljnije pristupamo. Drugi zadatak je čuvanje prava Srba u BiH. Srbija se podjednako bavi i jednom i drugom obavezom. Konsultacija je bilo i ranije i to nije ništa sporno, s obzirom na ulogu koju imamo u regionu. A da li se to nekom dopada ili ne dopada, ne znam”, objašnjava Mirović.
On raspisivanje referenduma vidi kao autonomnu odluku Narodne skupštine RS koja je izraz volje većine u Srpskoj u političkom smislu.
“Uvijek i u svemu Srbija će stati uz svoj narod i njegovo rukovodstvo koje je legitimno izabrano”, ističe Mirović.
Vladimir Todorić, internacionalni sekretar DS, za Danas kaže da političari ne treba više da svađaju narode.
“Imamo pametnija posla nego da se vraćamo na međusobna zastrašivanja. Referendum jeste demokratska tekovina i niko ne treba da bude protiv konsultovanja građana, ali integritetu BiH nema alternative. Međutim, pokušaj nasilne centralizacije, koja je suprotna Dejtonskom sporazumu, proizvodi ovakve neželjene reakcije Banjaluke”, navodi Todorić.
Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o radu pravosudnih organa BiH, donijeta u srijedu uveče, naišla je na kritiku predstavnika stranih misija, diplomatskih predstavništava, federalnih političkih predstavnika i analitičara, koji smatraju da je to nasrtaj na suverenitet i integritet države.
Ambasada SAD u Sarajevu je saopštila da je “alarmirana pravcem u kojem planirani referendum vodi RS kao entitet, kao i prijetnjama koje on predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH”.
“Protiv smo referenduma i bilo kojih priprema za njega jer predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jer se plašimo posljedica koje će imati za građane u RS i u u cijeloj BiH”.
Kako se navodi, angažovane su relevantne sekcije Vlade Amerike da bi se odlučilo o primjerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu “političku provokaciju”.
Stav Ambasade SAD je da iz ovog referenduma ne može proizaći ništa dobro.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime