“Šta Turska želi u Bosni i Hercegovini i regiji?”

0
1

cihad_erginay_594319590Sarajevo, Turska  ̶   U Sarajevu se danas održava redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Šta Turska želi u Bosni i Hercegovini i regiji?” Uvodničar je ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay.

Uoči sesije, ambasador Erginay kazao je novinarima da pored toga što za Tursku BiH predstavlja jednu prijateljsku i bratsku zemlju, da je ona i jedna od turskih  najvažnijih partnera u regiji. Također, istakao je da pored toga Turska ulaže napore na podizanju nivoa političke stabilnosti i ekonomske razvijenosti u regionu i u BiH

– Naša zemlja priželjkuje da BiH bude jedna snažna, prosperitetna zemlja na Balkanu, zemlja koja se u potpunosti integrirala sa euro-atlanskim institucijama, koja njeguje dobre odnose sa susjedima, koja na najbolji način koristi svoje ljudske resurse i ekonomske potencijale, napose, zemlja koja predstavlja primjer otoka stabilnosti u jednom multikulturalnom okruženju – kazao je Erginay.

U tom kontekstu, ambasador Turske u BiH kazao je da njegova zemlja podržava evropski put BiH.

–  U okviru značaja koje pridaje unutrašnjoj stabilnosti i vanjskoj sigurnosti BiH, u cilju što skorijeg dovršavanja procesa učlanjenja u Evropsku uniju i NATO, naša se zemlja trudi da u svakoj prilici da svoj konstruktivan doprinos bilo kroz podršku koraka koji se podizimaju u BiH, bilo pod okriljem NATO i EU. U tom pogledu Turska aktivno podstiče korake poduzete u smjeru rješavanja problema oko registracije vojne imovine kao uslova za hitno započinjanje procesa MAP-a, te pruža punu podršku inicijativi pod vodstvom Velike Britanije i Njemačke u vezi s članstvom BiH u EU – kazao je Erginay.

Turski ambasador u BiH odgovarajući na novinarski upit o tome šta je razlog da su turske investicije u zemljama regiona veće od onih u BiH, ocijenio je da to nije tačno. No, kazao je da bi direktne ivesticije Turske u BiH mogle biti veće. Ambasador Erginay nije mogao precizirati u kojem je iznosu Turska uložila direktnih investicija u poslijeratnu BiH, jer kako je kazao u zvaničnu statistiku ne ulaze projekti poput onih koje provodi organizacija TIKA ili otvaranje turske Zirat banke u BiH.

– Kada bismo sve  sabrali od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, Turska je u BiH uložila milijardu eura. Smatramo da je to značajna cifra, ali je ne smatramo dovoljnom i smatramo da treba biti daleko viša – kazao je Erginey.

Ambasador Turske u BiH naglasio je i značaj na očuvanju historijskih, kulturnih i međuljudskih veza između dviju zemalja.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime