Šta se to sve dešava u Egiptu- Da li će Mursi biti pogubljen za Bajram?

0
25

Svijet – Od smrti egipatskog glavnog tužioca, Hišama Berakata, egipatski posmatrači predviđaju pojačanje slamanja opozicionih snaga, dok pojedini ukazuju da brzo pogubljenje predsjednika Muhammeda Mursija.

Prema egipatskom novinaru Halidu Abd el-Džabiru, izvor blizak egipatskom ministru pravde, Ahmedu ez-Zindu, je otkrio informaciju koja potvrđuje planove za sprovođenje smrtne kazne Mursiju koja će se izvršiti u nekoliko narednih dana, prenosi arapska internet stranica vijesti Arabi21.
Na svom Twitter profilu el-Džabir je je upitao: “Da li je vrijeme da pogubimo Mursija i njegovu braću?”, prenosi Arabi21.

Na dženazi Berekata predsjednik Abdulfettah es-Sisi je obećao da će se smrtne presude implementirati što je prije moguće.
“Ruka pravde je okovana zakonom. Nećemo čekati na to”, kazao je on. “Promjeniti ćemo zakon što će nam omogućiti da sprovedemo pravdu što je prije moguće”.
Predsjednik nije dao detalje planiranih reformi ali je nagovijestio da će sačekati promjenu žalbenog procesa.

U ovom trenutku, sve smrtne presude se šalju vrhovnom muftiji, najvišoj vjerskoj vlasti u Egiptu, gdje se traži njegovo mišljenje, ali čak i ukoliko muftija odobri, presude i dalje očekuje dugotrajan proces žalbe.
U ekskluzivnom intervjuu za Arabi21, Ejman Nur, vodeći i utjecajni član liberalne egipatske opozicije, upozorio je Sisijevu vladu na implementiranje smrtne kazne nad Mursijem.
“Takav korak bi najviše štetio Sisijevoj političkoj karijeri”, kazao je Nur u intervjuu.
Nur dalje kaže: “Sisi pokušava da opravda smrtne presude javnosti. Ali bez obzira koliko on nastoji da ih sprovede, pogubljenje Mursija će biti krajnje štetno”.
“Niko u Egiptu, širom regije ili zapravo globalno neće prihvatiti da se Sisi osveti Mursiju na ovakav način”.

Očekujući da će Mursi doživjeti sličnu sudbinu kao Saddam Hussein, koji je pogubljen na bajram 2006., palestinski novinar i analitičar Abdelbari Atwan kaže: “Ne bi bilo iznenađujuće da se jednog jutra probudimo, možda čak i prije Bajrama, i čujemo vijesti da je Sisi pogubio predsjednika Muhammeda Mursija, vođu Muslimanske braće, Muhammeda Bedi’a, kao i niz drugih opozicionih vođa kojima je dosuđena smrtna kazna”.
“Nedavna odluka da se ubrzaju pravni sudski postupci povezani sa smrtnim kaznama su jednostavno usmjereni da se postigne ovo”, prenosi arapska novinska agencija Wattan riječi Atwana.
Novine Al-Masry Al-Youm navode sudskog izvora koji je rekao da će Sisi razmotriti amandmane Zakona o krivičnom postupku koji će dozvoliti sudijama da biraju koje svjedoke će saslušati na sudu.
Amandmani bi također mogli učiniti da se presude Vrhovnog državnog suda podvrgnu samo ratifikaciji od strane predsjednika bez prava na žalbu i da se proslijede Kasacionom sudu, najvišem žalbenom sudu, što bi značilo da su presude podvrgnute samo jednom krugu pregleda umjesto dva, navode novine.

Dana 16. juna egipatski sud je potvrdio smrtnu kaznu koja je dosuđena prethodni mjesec Mursiju zbog masovnog bijega iz zatvora i napada na policiju tokom ustanka u zemlji iz 2011. godine. Presuda je došla nakon konsultacije sa vrhovnim muftijom.
Tog dana također je 27 osoba osuđeno na smrt uključujući Badi’a, Muhammeda Katatnija, bivšeg predsjedavajućeg parlamenta, kao i vođe Braće Hajrata Šatera, Muhammeda Beltadžija i Muhammeda Abdelatu.

Predsjednik Alžira, Abdulaziz Boutafilka je uložio znatan pritisak na egipatskog predsjednika tražeći od njega da ne sprovede smrtnu presudu nad Muhammedom Mursijem, prenosi Al-Araby Al-Jadeed. Alžirsko nastojanje je došlo nakon poziva vođe tunižanske En-Nahda stranke, Rašida el-Gannušija, koji je nedavno posjetio Alžir i susreo se sa Boutalfikom.
Prema Al-Araby Al-Jadeed, Boutalfika je obećao da će izvršiti pritisak u tom pogledu. U prošlosti, Alžir je pokušao da odvrati bivšeg predsjednika Džemala Abdunnassira od izvršenja smrtne kazne nad Sejjidom Kutbom, ali bez uspjeha.

Alžir je odbio da proglasi Muslimansku braću ‘terorističkom’ organizacijom.
Ranije, El-Gannuši se susreo sa predsjednicima nekoliko zemalja i zamolio ih da izvrše pritisak na Sisija da ne pogube Mursija.
Jedan od zvaničnika En-Nahde je kazao da je el-Gannuši razgovarao o smrtnim kaznama nad pripadnicima Muslimanske braće i vođama sa političarima, uključujući i Muhammeda Mursija.
Sisi je također izdao dekret u subotu koji mu omogućava da otpusti službenike iz institucija koje su nezavisne od države. Ova odluka, stupa na snagu odmah, objavile su zvanične državne novine Al-Wakae Al-Masriya. One navode da predsjednik može otpustiti bilo kojeg službenika iz ovih institucija ukoliko postoje ozbiljni dokazi a koji su vezani za ‘nacionalnu sigurnost’.
Osim toga, službenici mogu biti otpušteni sa pozicije ukoliko ‘neuspješno ispunjavaju svoje dužnosti, što može dovesti do štete općeg interesa…”

Službenik koji postane ‘nepouzdan ili neprikladan za poziciju koju obnaša, osim zdravstvenih problema, također može biti otpušten od strane predsjednika.
Institucije koje su legitimno nezavisne od državne kontrole uključuju pravosudne organe poput Državnog vijeća, Vrhovnog Ustavnog suda i vojnog pravosuđa.
Prema ustavu, ovakve institucije imaju nezavisan budžet i njihovi službenici ne mogu biti otpušteni. Međutim, ‘zakon će odrediti uvjete i procedure njihovog imenovanja, transfera, odlaska u penziju i disciplinske kaznene mjere”.

Vlada Egipta je također formirala ured za monitoring koje vodi Državni informacioni servis (SIS) kako bi provjeravali informacije koje prenose strani mediji u vezi situacije u zemlji, nekoliko dana nakon što su izdali vodič za strane novinare u Egiptu.

Prema Huffington Postu, ured FactCheckEgypt će nastojati da provjeri strane izvještaje i izvore na koje se oslanjaju. Oni navode da je osoblje ureda obučeno preko iMediaEthicks, američkog internet portala o ‘medijskoj etici’, koje će raditi u tandemu sa egipatskim vladinim SIS-om.
Američke online novine tvrde da je veliki broj novinara koji je pokrivao terorističke napade na Sjevernom Sinaju ranije ovog mjeseca kontaktiran od strane FactCheckEgypt preko e maila kako bi prilagodili svoje izvještaje prema izjavama vlade, postavljajući rok da se zahtjev ispuni.

Izvor: IslamBosna

Source: SvijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime