Šta piše u pismu Bakiru Izetbegoviću

0
7

Sve je počelo na 6. kongresu

Sarajevo – Lider SDA Bakir Izetbegović 31. avgusta dobio je dugo očekivano pismo grupe za reformski put za bolju SDA, čija je jedna od poruka da se “mora zajednički raditi na misiji vraćanja povjerenja građana u SDA”.

Pismo je lider SDA razmijenio sa najbližim stranačkim saradnicima, a došlo je i do Oslobođenja. U potpisu pisma je pet istaknutih članova SDA; četiri državna poslanika ove stranke Sadik Ahmetović, Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Salko Sokolović, ali i Fuad Kasumović. U “procesu izrade ovog pisma, podršku ovakvom pristupu jačanja SDA i države BiH, dale su stotine uglednih članova, osnivača stranke, intelektualaca, aktualnih nositelja značajnih političkih funkcija i organa vlasti na svim nivoima”, stoji u pismu.

Nagomilani problemi

Petorka, između ostalog, pismom predlaže kako da se osnaži politička pozicija SDA, šta treba uraditi kako bi se izbjegle “brojne izborne nepravilnosti”, a koje su se desile na 6. kongresu SDA, što su, navedeno je, i zahtjevi brojnog članstva. Predloženi su prioriteti djelovanja SDA u vlasti, a potpisnici naglašavaju:

– Želeći i tražeći da se započnu ozbiljno rješavati nagomilani dugogodišnji problemi, upućujemo Vam ovo pismo kao dobronamjeran demokratski čin. Cilj nam je da budemo aktivni učesnici u projektu izgradnje bolje SDA, bez težnje ka zauzimanju bilo kakve stranačke funkcije. Naprotiv, naša je namjera da, kao dugogodišnji članovi Stranke, damo svoj doprinos jačanju stranačke pozicije i jedinstva, te ispunjenju misije radi koje je SDA osnovana. Svi prijedlozi koje smo iznijeli predstavljaju segmente ukupnog projekta uspostave bolje SDA. Na raspolaganju smo da predložimo i detaljna rješenja, sa programima i rokovima za svaku od tačaka pojedinačno – ukoliko bude spremnosti za rješavanje ovih problema, završni su redovi pisma upućenog Izetbegoviću.

Ahmetović, Mehmedović, Sokolović, Šepić i Kasumović predlažu unutrašnju demokratizaciju stranke i izbor po principu “jedan član – jedan glas”, podsjećajući Izetbegovića da je ovaj princip usvojen na Konvenciji SDA 2013: “Tada je utvrđena obaveza da se do narednog Kongresa (2015) omogući princip ovakvog glasanja unutar SDA. Nažalost, aktuelno rukovodstvo, koje je pripremalo Kongres 2015, oglušilo se o tu obavezu – i sada je vrijeme da to uredimo”. Petorka ukazuje i na neophodnost jasnog definisanja principa transparentnosti, odgovornosti, jednakih šansi i povjerenja u izborni proces – formiranja stranačke komisije, čiji članovi bi bili i potpisnici pisma, koja će na osnovu činjenica utvrditi informaciju o propustima koji su se desili na Kongresu.

Utvrđivanje odgovornosti

– Pozivamo da organi stranke razmotre i utvrde odgovornost svih pojedinaca, a posebno direktno odgovornih nosilaca izbornog procesa 6. kongresa SDA, pojašnjava petorka koja ukazuje i na neophodnost promjene Statuta SDA “kako loše rukovodstvo ne bi moglo nasiljem nad procedurama napraviti ambijent netrpeljivosti, nedemokratičnosti, pritisaka i ucjena, a sve sa ciljem obezbjeđenja ponovnog izbora i preferiranja ličnih interesa i kadrova” i to do kraja 2015, “kako bi se doprinijelo unutrašnjoj konsolidaciji i jačanju SDA pred lokalne izbore 2016”.

Petorka SDA želi kao modernu, istinski demokratsku stranku navodeći da ona to danas nije. Žele jasnu političku viziju stranke: “Stranku već neko vrijeme vodi uski krug ljudi, sa ciljem ostvarenja i očuvanja svojih privatnih interesa. Nema definisanih politika koje bi se realizirale, te uspostavio sistem odgovornosti za njihovo neprovođenje, čime bi se jasno vidio i rad i nerad svakog stranačkog funkcionera i želimo da se to hitno utvrdi i javnosti i našem članstvu prezentira”.

Potpisnici pisma smatraju da svaki predsjednik SDA, od najnižeg do najvišeg nivoa, mora biti odgovoran prema rezultatu i podršci glasača SDA, da SDA mora biti predvodnica u borbi protiv korupcije, da stranka mora težiti osiguranju jednakih šansi za sve, da treba utvrditi princip dekoncentracije moći, da je potrebno vratiti intenzivno i efikasno političko djelovanje SDA u komunikaciji sa partnerima i drugim strankama, narodima i svim građanima…

– S obzirom na to da SDA ima najveću odgovornost za vođenje zemlje i obnašanje vlasti u BiH u ovom periodu, smatramo da je potrebno utvrditi i prioritete djelovanja SDA u vlasti, pišu Ahmetović, Mehmedović, Šepić, Sokolović i Kasumović.

Predloženi prioriteti djelovanja

A predloženi prioriteti su da svi izabrani i imenovani zvaničnici SDA dužni imati planski pristup u radu i djelovanju, jasan plan i djelovanje na realizaciji britansko-njemačke inicijative – Reformske agende, borba protiv korupcije, te usvajanje zakona o ravnomjernom regionalnom razvoju i ulaganjima u BiH,  kao i izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Prioritet je i da Srebrenica kao “paradigma stradanja Bošnjaka, ali i mjesto genocida nad Bošnjacima, mora imati poseban tretman u političkom smislu”, a prioritet je i rješenje statusa Grada Mostara, ali utvrđivanje jasne strategije SDA koja će se uhvatiti ukoštac sa trendom rušenja ljudskih prava i dostojanstva Bošnjaka u RS-u. Prioriteti su i da se kadrovska politika vrati u institucionalni okvir “baziran na principima vođenja kadrovske politike i u procesu odabira kadrova obavezno zatražiti saglasnost Kluba poslanika SDA na svim nivoima, da bi se izbjeglo sadašnje stanje u kome korumpirani i omraženi kadrovi vrše javnu funkciju bez podrške naroda i odgovornosti prema onima koje narod bira da ih zastupaju”, kao i ponuda programa uključivanja mladih u društvene tokove u BiH, te aktivan rad na osiguranju perspektive i zadržavanja mladih u BiH, te vraćanje bh. građana iz dijaspore.

Slijedi rasprava u stranci

Tragajući za pismom, kontaktirali smo skoro više članova Predsjedništva SDA. Šefik Džaferović, Adil Osmanović, Mirsad Kukić, Amir Zukić… vjeruju da će vrlo skoro, možda već sljedeći susret rukovodstva SDA biti posvećen razgovoru o pismu. “Kao potpredsjednik stranke, mogu reći da je pismo zahtjev za dijalogom i ja sam duboko uvjeren da će stranka izaći jača nakon što razmotri stavove iznesene u pismu. Mi imamo stranačku širinu, nerijetko vodimo ozbiljne, ponekad i žučne rasprave, ali važno je da kad pritisnemo tastere, to pokazuje snagu SDA”, kaže Džaferović. Kukić nije imao vremena pročitati pismo u trenutku kad smo razgovarali, ali on očekuje da se što prije otvori rasprava o pismu: “Vjerujem da će predsjednik Izetbegović pozvati ljude i razgovarati o problemima”, kaže, dok nam je generalni sekretar SDA, nakon konsultacija s predsjednikom stranke, kazao da je pismo interno ali da će svakako biti predmet diskusije.

(oslobodjenje.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime