Šta je usporilo ofanzivu Džejšul-fetha na Halep?

0
0

Šam – Muslimani svijeta su proteklih dana sa oduševljenjem dočekali vijest da blizu 20.000 ujedinjenih mudžahida pokreće ofanzivu na nekoliko frontova u Halepu s ciljem deblokade istočnog dijela grada u kojem je trenutno zarobljeno oko 300.000 civila.

Prva dva dana ofanzive, Džejšul-feth je nizao uspjehe za uspjesima, gdje je zauzeo na desetine lokaliteta, strateških brda, punktova i sela, napredovao je do te mjere da je se čak probio u zapadne režimske gradske četvrti, te su posmatrači počeli odbrojavati vrijeme do deblokade grada, međutim nešto je se promijenilo.

Sirijski aktivisti navode da je ruska ratna avijacija intenzivirala zračne udare na okolicu Halepa kao nikad do sada, prvenstveno na novo-oslobođene položaje Džejšul-fetha i saveznika, dok je istovremeno sa ratnih brodova-nosača ispalila nekoliko razornih balističkih raketa na susjednu Idlib provinciju.

U izvještajima se spominje da je za manje od 24 sata izvršeno najmanje 150 zračnih udara, što je primoralo Džejšul-feth da se povuče sa određenih pozicija, pregrupiše, reorganizira i ukopa na drugim pozicijama.

Taktika sirijskog režima i Rusije jeste ta da aktivno bombarduju određeni položaj ili selo, sve dok se neprijatelj ne povuče ili ne oslabi, a potom se šalju uglavnom pripadnici reginalnih šiitskih milicija da ovladaju položajem.

Službeni mediji Džejšul-fetha ne kriju da su snage mudžahida blago usporene, te da će ova ofanziva proći mnogo teže nego ona ofanziva na grad Idlib, glavni grad istoimene pokrajine koji je pao za samo 2-3 dana, iz razloga što u Idlibu za razliku od Halepa nije bilo pripadnika reginalnih šiitskih milicija, kao ni libanonskog Hezbollaha čiji su se vojnici pokazali kao vrlo istrenirani. Također, u vrijeme napada na Idlib, Rusija još nije bila pokrenula zračnu intervenciju, zbog čega je napad bio mnogo jednostavniji i efikasniji.

Ipak, aktivisti, od kojih se prenosi preko 50% informacija sa opozicione strane, navode kako je ovo bilo i za očekivati, dodajući da Džejšul-feth nije gerilska koalicija koja nema već razrađene planove na napad, kao i da je režim uveliko oslabljen u Halepu zbog ogromnih gubitaka prilikom pokušaja defanzivnih napada.

Najbolji primjer ovoga je stabeno naselje/kota ‘1070’ na koje je režim pokretao čak 5 velikih napada s ciljem da ga vrati pod svoju kontrolu, ali svaki put kada bi zauzeo pola naselja, kamion napunjen eksplozivom bi jednostavno ušao među njih i pobio na desetine njihovih vojnika, nakon čega bi Džejšul-feth pokrenuo kontra-napad i ponovno ovladao naseljem, jer avijacija ne djeluje onda kada su blizinske borbe u toku.

Još jedan od bitnih razloga ovog blagog usporavanja ofanzive jesu vijesti aktivista koji se veoma brzo šire društvenim mrežama, koje je Rusija maskimalno iskoristila i presrela, što su iz Džejšul-fetha uvidili zbog čega sada najavljuju da će vijesti dolaziti samo od službenih medija.

8b3b9a1bda754194bfc095b2828c357f

Na kraju krajeva, Džejšul-feth je predaleko dogurao da bi sada stao, te postoje naznake da priprema realizaciju sljedeće faze ofanzive, koja je navodno podljenjena na ukopno 6 faza, kao i poziv šejha Muhejsinija stanovnicima Halepa da uskoro od neba iznad grada naprave crni oblak (radi ometanja ruskih zračnih snaga).

(Vijesti iz Sirije)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime