Srpski ratni veterani: Devedesetih ubijali po Hrvatskoj, BiH i Kosovu, danas ubijaju svoje žene, djecu, komšije

1
4

Slučaj Milana Lovrića šokirao je Srbiju ovih dana. Milan Lovrić (48) krvnički je smrskao kamenom glavu svojoj supruzi Olgi (39) na ulaznom holu Centra za socijalni rad, u kojem je trebalo da se dogovore kako će viđati djecu poslije razvoda. Milan Lovrić je kasnije izvršio samoubistvo, skočivši pod voz.

On je bio registrovani nasilnik. Ranije je osuđivan za nasilje u porodici, a tek je nedavno izašao sa dvogodišnje robije. Sudski ljekari su isvršili psihološko vještačenje nad Lovrićem i utvrdili da pati od posttraumatskog sindroma, koji je stekao tokom boravka na ratištu devedesetih godina.

Sličan slučaj dogodio se sedam dana kasnije kada je Marko Nikolić u Centru za socijalni rad zadavio sina i ubio ženu. U Srbiji se veoma često događaju slični slučajevi nasilja. Najpoznatiji zločin u Srbiji počinio je Ljubiša Bogdanović (60), koji je 9. aprila 2013. godine počinio masakr i usmrtio 13 rođaka i komšija u Velikoj Ivanči.

Mnogi srpski ratni dobrovoljci, odnosno ratni veterani, kako ih nazivaju u Srbiji, a koji su ratovali i ubijali za Veliku Srbiju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu, žive sa posttraumatskim sindrom.

Srbija probleme ratnih veterana zataškava, jer želi da sakrije svoju ulogu u ratovima devedestih godina prošlog stoljeća. Dr Olivera Marković odbranila je doktorsku disertaciju “Društveni položaj ratnih veterana u Srbiji – studija slučaja”.

“Iako Srbija nije zvanično učestvovala u ratovima, funkcioneri njenih državnih struktura na nezvaničan način priznaju to učešće”, piše u svojoj disertaciji dr Marković, prenosi list Vreme. “Međutim, ciljevi zbog kojih je Srbija podržavala angažovanje svojih građana u ratu nisu postignuti, ratom nije došlo do ujedinjenja svih teritorija na kojima žive Srbi, niti su Srbi ostali na teritorijama drugih republika u kojima su živjeli. Veterani su ostali kao simbol te izgubljene politike i zbog toga su nepoželjni i marginalizovani.”

Dr. Marković posebno se bavila nasiljem u porodici koje čine ratni veterani u Srbiji.

“Karakteristika ratnih veterana jeste da imaju teškoća u uspostavljanju odnosa sa vlastitom porodicom, u radnom kolektivu i uopšte u društvenom okruženju u kojem žive… Jednako kao i sami veterani, njihove porodice su u istoj mjeri žrtve posttraumatskog sindroma… Ispitanici govore da ratna trauma kolerira sa nasiljem u porodici i da ove dvije pojave često idu zajedno ali da niko o tome ne želi da razgovara, ni žrtve nasilja, ni državni organi na taj način što bi preduzeli konkretne akcije u cilju suzbijanja nasilja u veteranskim porodicama”, piše dr Marković u svojoj disertaciji.

“Razloge ovome možemo tražiti i u simptomima PTSP-a, od kojih se neki sastoje od pojačanog neprijateljskog osećanja i problema u kontrolisanju agresivnosti. Ispitanici iz ovog istraživanja svjedoče da imaju problem sa kontrolom agresivnog ponašanja, pogotovo prema djeci. Da koriste snažne resurse kako ne bi došlo do fizičkog kažnjavanja djece jer se prije svega plaše od prekomjerne upotrebe sile. Pored toga, govore da imaju ‘kratak fitilj’, nerijetko su došli u sukob sa zakonom, te da nisu tolerantni prema neistomišljenicima.”

(saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Neverovatno koliko iz ovog teksta izbijaju tendencioznost i mrznja.
  Ko je autor ovog napisa? Zasto se ne potpise imenom i prezimenom, ukoliko stoji iza navedenih tvrdnji?
  Uzeti par izvoda iz jedne doktorske disertacije ne znaci da svi strucnjaci tog ranga, koji se bave istom ili slicnom tematikom, stoje iza pomenutih zakljucaka.
  Nista na ovom svetu nije samo crno ili belo, pa ni ljudi.
  Drugim recima, ne moze se (ovim tekstom) nametati zakljucak da su Srbi po difoltu ti koji ubijaju, a ostali su jagnjad!
  Prekinite sa sirenjem mrznje jer smo svi mi na ovim prostorima bivse Jugoslavije braca po materi, isti nam je DNK!!! Ako smo do raspada SFRJ ziveli slozno, orodjeni, nema razloga da tako ne bude i ubuduce!
  Najmanje sto nam treba je da se gledamo preko oroza, a sve ovo zamesateljstvo podizanja ruke jednih na druge nametnuli su nam americki i evropski jastrebovi rata koji NEKAZNJENO otimaju tudje resurse, unistavaju drzave sirom sveta, ostavljajuci milione mrtvih iza sebe! Dokaz recenog je i unistavanje (pored ostalih drzava) i Avganistana, Iraka, Libije, Sirije, Palestine…ali i Jugoslavije. Po sistemu – zavadi pa vladaj!
  S obzirom da reke migranata iz pomenutih zemalja ne prolaze kroz BiH, vec najvecim delom kroz Srbiju, tuga je pregolema gledati koliko je porodica moralo napustiti svoju zemlju, jer su ih neljudi unistili! Oni koji sebe nazivaju civilizovanim?!?
  Shvatimo to jedanput i prekinimo svaku vrstu neprijateljstva!

  3

  1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime