Srpske vlasti u Foči ruše bošnjačke kuće i imanja u centru grada

0
4

Srpske vlasti u Foči ruše bošnjačke kuće i imanja u centru grada

Foča – Ovih dana u Foči je pokrenuta kampanja rušenja bošnjačkih kuća koje se nalaze u i oko centralnog jezgra grada. Na ovaj način briše se i posljednji trag postojanja Bošnjaka u Foči. Bošnjaci iz Foče su ogorčeni na sve, ne mogu da razumiju kako niko ne reagira, zašto se dozvoljava da fočanske vlasti bez bilo kakve pažnje javnosti ruše bošnjačke kuće i imanja. Na adresu Saffa stiglo je pismo grupe Bošnjaka iz Foče.

“Ruše se bošnjačke kuće u gradu Foča. Mi Fočaci,vlasnici kuća i imanja u gradu izloženi smo brojnm opstrukcijama, spriječeni smo na razne načine da dođemo u posjed i da obnovimo svoje kuće i ostale objekte. Prvo su nam onemogućili pribavljanje potrebne dokumentacije na osnovu koje bi dobili donacije za obnovu kuća. To se sve radilo kako bi se spriječio povratak u gradsku zonu. Sada su krenuli sa rušenjem kuća, brisanjem naših tragova. Srušili su kuću našem sugrađaninu Kenanu Saraču, još su mu tražili da plati troškove bagera koji je rušio njegovo imanje”.

Fočaci se u svom pismu žale i na bošnjačke političke i vjerske vlasti za koje kažu da ne ulažu dovoljno u povratak u Foču. “Nije dovoljno obnoviti samo džamiju i hodžinsku kuću, ko će ići u tu džamiju kada nema nikoga u gradu. To će biti samo kulturno – historijski spomenik, prilika nekome da dobije donacije na osnovu te džamije”, upozorava spomenuta grupa Bošnjaka u pismu.

Grad Foča je skoro potpuno etnički očišćena, rušenjem kuća i otimanjem imanja na kojima se grade stambene zgrade i poslovni objekti udara se pečat na genocid. Fočanski Bošnjaci su ostavljeni bez pomoći. Nažalost, veliki broj Fočaka ne čini ništa da se ovaj problem počne rješavati, a ima pojedinih fočanskih Bošnjaka koji pomažu Srbima u zatiranju tragova postojanja našeg naroda u ovom gradu.

Saff.ba/cazin.netBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime