Srpska strategija odbrane zločinca Mladića: Daju mu alibi da je u vrijeme genocida bio na svadbi u Beogradu

0
3

Srpska strategija odbrane zločinca Mladića: Daju mu alibi da je u vrijeme genocida bio na svadbi u Beogradu

Srbija – Svjedoci odbrane zločinca Ratka Mladića, Biljana i Žarko Stojković izjavili su pred Haškim tribunalom da je Ratko Mladić bio na njihovoj svadbi u Beogradu, 16. jula 1995, pokušavajući na taj način da daju alibi ovom srpskom zločincu za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Pokušaj davanja alibija Mladiću za dane od 14. do 17. jula 1995. nedavno je izvela i njegova supruga Bosiljka, svjedočeći u Hagu da je on tih dana bio u Beogradu i da nije izdavao nikakva naređenja.

U dosadašnjem toku suđenja, Tužilaštvo nije osporavalo da je general Mladić u to vrijeme bio u Beogradu, između ostalog i na sastancima s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i međunarodnim zvaničnicima. Tužioci, međutim, tvrde da je Mladić i iz Beograda imao potpunu kontrolu i komandu nad VRS.

Biljana i Žarko Stojković posvjedočili su danas da su im Ratko i Bosiljka Mladić bili kumovi na vjenčanju, 16. jula 1995.

Svjedokinja je precizirala da su Mladići došli u njen stan poslije devet sati ujutro, da su prisustvovali crkvenom vjenčanju, a potom i ručku u restoranu. Mladići su veselje napustili, kazali su Stojkovići, oko 17.30 tog dana.

Na pitanje branioca Branka Lukića, svjedoci su izjavili da Mladić nije koristio nikakva sredstva veze dok je bio na svadbi. Biljana Stojković napomenula je da je bila “iznenađena” time što je general bio “potpuno posvećen svadbi” i njima.

Zastupnicu optužbe i predsedavajućeg sudiju Alfonsa Orija (Alphons Orie) interesovalo je čak i da li je Mladić, tokom veselja, odlazio u toalet. Biljana Stojković odgovorila je da to ne može da isključi, ali da ga ona nije vidjela.

Pravdali se da im je neko pokro video kasete i fotografije sa svadbe

Supružnici Stojković rekli su i da su kasete sa snimcima svadbenog veselja nestale iz kuće Biljanine majke u Kruševcu, dok su oni službeno boravili u inostranstvu. Isto se, po svjedocima, desilo i sa fotografijama sa svadbe, ali i kasnijim slikama njihove djece sa Mladićima.

“Da li su ukradene? Ja nisam dao tu konstataciju, niti bih se usudio, nisam nadležan organ”, rekao je Žarko Stojković.

Odbrana je Biljanu Stojković predstavila kao “novinara iz Beograda” sa doktoratom iz oblasti “razvoja i strategije” koji je odbranila na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane.

Žarko Stojković za sebe je rekao da je aktivni potpukovnik Vojske Srbije.

Proces generalu Mladiću (73) – optuženom i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje kao talaca pripadnika Unprofora, 1992-95 – biće nastavljeno sutra.

(saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime