Srpska politika sastavila listu od 17 gradova i 28 naselja u kojima želi uvesti vanredno stanje i represiju nad Bošnjacima

2
4

Srpska politika sastavila listu od 17 gradova i 28 naselja u kojima želi uvesti vanredno stanje i represiju nad Bošnjacima

BiH – Saff je prije nekoliko dana upozorio na cilj velikosrpske politike koja nastoji iskoristiti borbu protiv terorizma za donošenje zakona i davanje većih ovlaštenja obavještajno – policijskim institucijama za vršenje represija na ciljanom području. Dakle, želi se označiti što više područja gdje žive Bošnjaci kao “legla terorista”, a kako bi se stekao dojam da su Bošnjaci narod iz kojeg dolazi hiljade terorista, odnosno da su Bošnjaci opasan narod.. Zato su srpske obavještajne strukture danas objavile listu gradova i naselja u kojima se navodno nalaze “legla terorista”, u kojima bitrebalo uvesti poseban policijski režim.  Ovo je samo početak jednog velikodržavnog projekta protiv Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Nažalost, sigurnosni sistem BiH nalazi se pod punom kontrolom srpske politike, tj. Beograda.

U nastavku prenosimo listu bošnjačkih gradova i naselja u kojima su srpske obavještajne strukture smjestile “legla terorista”

Izvor: SRNA ( novinska agencija koju je osnovao KOS)

U najmanje 28 naselja u FBiH, uglavnom seoskih, sve više jača ideologija vehabizma i radikalnog islamizma, koji je nerijetko povezan i s terorističkim djelovanjem, što je osnovni razlog zbog kojeg pripadnike ovakvih zajednica ne podržava većina bh. građana.

“Nezavisne” su u posjedu spiska lokacija, u kojem je vidljivo da su radikalni islamisti svoje utočište pronašli u 17 opština, i to u šest kantona.

Najviše takvih naselja je danas u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), gdje je potencijalna opasnost označena u čak 14 sela i gradskih predgrađa, i to na području Zenice, Žepča, Zavidovića, Maglaja i Tešnja.

Među evidentiranim tačkama u ZDK nalaze se i po vehabijama odranije poznati Šerići kod Zenice, te selo Gornja Bočinja kod Maglaja, kao i Ošve, koje su prije nekoliko mjeseci etiketirane kao rasadnik džihadista, iz kog i stari i mladi idu da se bore za Islamsku državu.

U Tuzlanskom kantonu (TK) selefije žive u pojedinim naseljima na području opština Gračanica, Kalesija, Živinice i Srebrenik, kojem pripada i Gornja Maoča, najozloglašenije vehabijsko gnijezdo u BiH, u kojem su se ne tako davno zavijorile i zastave svirepe terorističke organizacije.

Ljudi čiji je način života decenijama udaljen od 21. vijeka naseljavaju i tri sela u USK, i to kod Cazina, Bihaća i Velike Kladuše, kod koje se nalazi Bosanska Bojna, gdje su, kako neki tvrde, Bilal Bosnić, a koji je nedavno osuđen na sedam godina, te njegovi sljedbenici kupili posjede.

Kada je riječ o Srednjobosanskom kantonu, alarm se oglašava nad jednim selom i dva zaseoka kod Travnika i Donjeg Vakufa, uključujući i Mehuriće, koji su prije nekoliko godina spominjani kao lokacija gdje se radikalni islamisti obučavaju da rukuju oružjem.

U sličnom kontekstu spominje se i Bosanskopodrinjski kanton, odnosno goraždansko mjesto Bivolice, koje je ranije zacrtano kao pogodno tlo za formiranje vehabijske zajednice, poput one u Gornjoj Maoči.

Posla, bar kada je riječ o prevenciji, za policijske agencije ima i na području sarajevskih opština Hadžići i Ilidža, uključujući i naselje Zaklopača, gdje su, kako je to prije nekoliko dana procurilo u javnost, boravili i presuđeni teroristi, sirijski dobrovoljci, te predavači IS!

Stručnjaci ocjenjuju da opasnost koja vreba iz stavova i namjera dijela vehabija ne smije biti potcijenjena.

Tako Milan Mijalkovski, ekspert za borbu protiv terorizma, smatra da je saradnja u odbrani od terorizma među balkanskim zemljama nedovoljno uspješna, pri čemu 3.400 vehabija, koji su registrovani u BiH kao potencijalni teroristi, predstavljaju bombu koja može da eksplodira u svakom trenutku.

Dževad Galijašević, stručnjak za antiterorizam, ocjenjuje da bi sva naselja i evidentirani ekstremisti morali biti pod stolnim nadzorom bezbjednosnih agencija u BiH, jer se samo tako može onemogućiti njihovo destruktivno djelovanje, dalja radikalizacija, te eventualno naoružavanje i finansiranje.

Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost bh. parlamenta, naglašava da je postojanje izolovanih vehabijskih zajednica u BiH nepobitna činjenica, te da bi bilo dobro da policijske strukture u FBiH znaju tačno koliko ih je i šta se u njima događa.

Nakon brojnih upozorenja iz Evrope, prema kojima teroristička prijetnja koja postoji u BiH nije za potcijeniti, zabrinjavajući podaci stižu i iz Vašingtona, pa je tako senator Džef Sešns nabrojao 12 primjera radikalizovanih izbjeglica u SAD, uključujući i nekoliko iz BiH.

Opštine u čijim naseljima jačaju vehabijske zajednice

 • Zenica (ZDK)
 • Žepče (ZDK)
 • Zavidovići (ZDK)
 • Maglaj (ZDK)
 • Tešanj (ZDK)
 • Gračanica (TK)
 • Kalesija (TK)
 • Srebrenik (TK)
 • Živinice (TK)
 • Bihać (USK)
 • Cazin (USK)
 • Velika Kladuša (USK)
 • Travnik (SBK)
 • Donji Vakuf (SBK)
 • Ilidža (KS)
 • Hadžići (KS)
 • Goražde (BPK)

(saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Molim vas na opreznost!!!

  Kada kazete da je sigurnosin sistem BIH pod kontrolom srpske politike, t j beograda, mozete neku budalu popaliti da napadne policiju, vojsku te time doliti jos vise ulja na vatru onima koji bi da ocrne sve bosnjake muslimane!!

  Dakle pazite dobro sta govorite!!!

  Misljenja sam da sigurnosni sistem nikako nije niti moze biti pod kontrolom beograda ali je trenutno paralizovan politickom zeljom da se srbi ne bi osjecali otudenim – a ciji predstavnici opet to svojski koriste za jos dalju opstrukciju drzave. To naravno nece dovijeka moci i ako nebude pameti zasigurno ce u datom momentu doci do brzih, veoma odlucnih i pozitivnih promjena. Brzih no sto su neki cak i mogu zamislit…

  Elem, stisni pesnicu – al je stavi u dzep i nastavi. Ne nasjedaj na provokacije. Cekaj pravo vrijeme. Subur bosnjace! 😉 🙂

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime