Srodnici srebreničkih žrtava od danas mogu podnositi zahtjeve za odštetu Nizozemskoj

0
915

Od danas srodnici srebreničkih žrtava mogu podnijeti zahtjev za odštetu Nizozemskoj.

Zahtjev za naknadu štete može se podnijeti od 15. juna 2021. zaključno sa 14. junom 2023. godine. Komisija neće obrađivati zahtjeve podnesene 15. juna 2023. ili kasnije, navodi se na internetskoj stranica Holandske komisije za naknadu štete “Potočari”, koja je u funkciji.

“Srodnik ste stradale muške izbjeglice koji je u poslijepodnevnim satima 13. jula 1995. godine boravio u bazi nizozemskog bataljona u Potočarima? U tom slučaju možete podnijeti zahtjev za naknadu štete”, navodi se na stranici.

Na stranici se navodi šta mogu očekivati oni koji podnesu zahtjev.

“Ponudit ćemo Vam ugovor o nagodbi ukoliko dolazite u obzir za naknadu štete za žrtvu na koju se odnosi Vaš zahtjev. Iznos koji će se isplatiti podnositelju uslijed ugovora o nagodbi se smatra nadoknadom za svu štetu koju je podnositelj pretrpio i bit će isplaćen uz konačno namirenje svih mogućih potraživanja podnositelja prema nizozemskoj državi, bez daljeg potraživanja po tom osnovu. To znači da više ne možete uspješno podnijeti tužbu građanskom sudu za odgovornost države Nizozemske za sudbinu člana Vaše porodice, za čiju smrt će Vam biti isplaćena naknada”, navodi se.

Kako se pojašnjava na stranici, Apelacioni sud je u 2017. godini donio presudu prema kojoj je država Nizozemska djelimično (30 posto) odgovorna za smrt približno 350 muškaraca i dječaka muslimana. Radi se o muškarcima i dječacima koje je nizozemska vojska u poslijepodnevnim satima 13. jula 1995. godine istjerala iz baze.

“Država Nizozemska kao i srodnici preminulih su uložili žalbe. Vrhovni sud je 2019. godine donio presudu prema kojoj država Nizozemska nije pružila zaštitu za približno 350 muških izbjeglica koji su u poslijepodnevnim satima 13. jula 1995. godine boravili u bazi nizozemskog bataljona u Potočarima. Vrhovni sud je utvrdio da je država Nizozemska odgovorna za deset posto pretrpljene štete srodnika nastradalih izbjeglica. Država Nizozemska sprovodi ovu presudu putem građanskopravne uredbe”, navodi se na stranici.

Kako se dodaje, u februaru 2020. godine, Vijeće ministara je donijelo odluku o okviru uredbe za naknadu štete. Detalji uredbe su objavljeni 17. decembra 2020. godine. Drugog jula 2020. godine osnovana je Komisija za sprovedbu građanskopravne uredbe Srebrenica – trenutna nizozemska Komisija za naknadu štete Potočari.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime