Srednjoškolci za dobrobit Bosne i Hercegovine

0
9

Tuzla – U periodu od 02.-03.4.2016., u prostorijama Doma Mladih u Tuzli, održana je Regionalna edukacija za srednjoškolce u organizaciji Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Regionalna edukacija je okupljanje mladih iz određene regije u Bosni i Hercegovini s ciljem jačanja njihovih kompetencija i rada u lokalnoj zajednici kao aktivista. Edukacija je fokusirana na učenje srednjoškolaca kako identificirati probleme u svojoj lokalnoj zajednici te način na koji će ih riješiti.

U edukaciju je učestvovalo 17 srednjoškolaca iz Tuzlanske regije. Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini prenosi znanja sa srednjoškolaca na srednjoškolce preko ”peer to peer” edukacija. Srednjoškolci koji su prošli edukaciju, uspjeli su da identificiraju problem u lokalnoj zajednici, a na njihovom riješavanju će sudjelovati ASuBiH u periodu tekuće, kao i naredne 2017. godine. Kao društvo koje je i dalje u fazi razvoja, okruženo raznim problemima kako na lokalnom tako i državnom nivou, potrebna nam je aktivna omladina kojoj je cilj promjena.

Tema edukacije pored identifikacije problema je bila je i razvoj lokalnog tima, lobiranje, koje je neophodno kako bi srednjoškolci skrenuli pažnju javnosti o značaju gore navedenih ciljeva. Takođe, na ovoj edukaciji učesnici i učesnice su imali priliku da vježbaju vještine koje se vežu za ovaj pojam. Slijedeće edukacije će se održati u: Zenici, Mostaru i Banja Luci kako bi se obuhvatilo što više lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

(banovici-x.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime