Srednjoškolci iz Hadćića obilježili Inkluzivni dan porukom “Svi se mi smejemo ali različito”

0
21

Hadžići – U povodu Inkluzivnog dana, učenici Srednjoškolskog centra Hadžići, danas su na trgu Ubijene djece opkoljenog Sarajeva upriličili svečani program pod motom „Svi se smijemo, ali različito“ i tako promovirali projekt „Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju“ u jugoistočnoj Evropi.

Maja Anzulović, koordinatorica projekta je kazala da su u projekt uključene Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Hrvatska i Kosovo, jer svih sedam zemalja imaju slične probleme ali i prednosti u svojim obrazovnim sustavima.

– Cilj projekta je uključivanje ne samo sve djece, nego i društva, roditelja, nastavnika, kao i kreatora politika u obrazovnom sistemu. Unutar ovih zemalja osnovana je mreža od 49 škola, a njihovi nastavnici su formirali i mrežu nastavnika putem koje razmjenjuju svoja iskustva i unapređuju program inkluzivnog obrazovanja – kazala je Anzulović.

Pomoćnica direktora Srednjoškolskog centra Hadžići“ Senaida Merdžanović obraćajući se okupljenima kazala da je povod današnjeg druženja plemenit, a želja da se promovira jednakost i pravo svakog ljudskog bića da bude dio cjeline, da se osjeća prihvaćeno i jednako važno, cilj je onih koji su uključeni u program inkulzivnog obrazovanja.

– Podizanje kompetencija školskog osoblja za rad sa djecom koja imaju poteškoće u učenju i razvoju i pružanju podrške učenicima bila je opsežna aktivnost, jer je obuku prošlo 94 uposlenika. Obuka je izvedena od strane vodećih eksperata iz ove oblasti u BiH, profesorica sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a svi uposlenici su dobili certifikate – naglasila je Merdžanović.

Izvijestila je da je nabavljen 231 priručnik kao i opservacijski listići i isti broj CD-ova sa svom pomoćnom literaturom za inkluzivne prakse, a direktni korisnici će biti učenici, profesori, roditelji te lokalna zajednica.

Merdžanović je pozvala sve, da učine ono što je neophodno da bi svi imali jednak pristup ili jednako pravo na obrazovanje u skladu sa svojim mogućnostima a opšte dobro je najvažniji projekt, jer kao što i sama djeca kažu u usvojenim Principima podrške “Podrži me, ja mogu doprinositi zajednici na svoj način”.

Pored Sarajeva, sličan događaj koji ima za cilj podizanje svijesti javnosti o inkluzivnom obrazovanju održat će se u glavnim gradovima država regije, Tirani, Prištini, Podgorici, Skoplju, Beogradu i Zagrebu.

Projekt „Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju“ u jugoistočnoj Evropi, podržan je sredstvima Vijeća Evrope i Evropske unije.

(mi2.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime