Srebrenik: Programi u povodu Nove hidžretske

0
3

Srebrenik – U utorak, 13.10.2015. godine, poslije akšam-namaza Nova hidžretska 1437. godina obilježena je prigodnim programima u svim džamija MIZ-e Srebrenik, a svečanost: Mevlud i Hatma dove za odrasle u džematu Ćehaje obilježena je sinoć, 14.10.2015. godine poslije akšam-namaza.

Mevlud i hatma dove za odrasle u džematu Ćehaje

U srijedu, 14.10.2015. godine, poslije akšam-namaza u džematu Ćehaje, u prepunoj džamiji, upriličena je svečanost mevluda i hatma dova za odrasle polaznike mekteba Ćehaje. Na početku ašere je proučio Naim ef. Turnadžić, a prisutne je poselamio Jasmin ef. Begunić, imam džemata Ćehaje, koji je u uvodnom govoru ukazao na značaj ove svečanosti za ove polaznike. „Svi su se jednako trudili da ispune svoj zadatak i da postignu cilj, da nauče učiti Kur’an, i ova studentica i majka i domaćica i ovaj djedo od osamdeset godina kao i univerzitetski profesor“- istakao je Jasmin ef. On je dodao da je sastav ove grupe šarolik, kako po godinama tako i po zanimanjima.

Zanimljiv program učenja Kur’ana, ilahija i kasida, recitala, citiranja hadisa o vrijednostima učenja Kur’ana izveli su polaznici mekteba Ćehaje. Svršenici hatme proučili su po jedan odlomak iz Kur’ana.

Nakon završenog prvog dijela programa Jasmin ef. je pozvao glavnog imama Refik ef. Hodžića da poselami prisutne vjernike. Refik ef. je poselamio prisutne vjernike, te u svom govoru istakao važnost življenja Kur’ana, koliko je bitno da su ovi stariji ljudi i pored svojih godina i obaveza naučili učiti Kur’an. On je čestitao, kako svršenicima hatme, tako i njihovim porodicama što su bili njihova podrška, kao i imamu i džematu.

Gost predavač na ovoj svečanosti bio je hfz. Damir ef. Jahić, imam džemata Tutnjevac, MIZ-e Srebrenik, koji je nadahnuto govorio o ljepotama učenja Kur’ana, njegovim vrijednostima. Damir ef. je čestitao svima na uspjehu i poželio im još puno uspjeha u daljem životu.

Svršenici hatme su: dr. Izudin Kešetović, Moranjkić Ishak, Smajlović Ramiz, Avdić Hanka, Smajlović Vahida, Husić Sabrija, Abdulahović Adisa, Smajlović Emina, Ibrić Meliha, Husić Elmedina, Husić Edin, Ibrić Amra i Ibrić Sabina.

Na kraju svjedočanostvo o završenoj hatmi uručio im je glavni imam Refik ef., u ime džemata prigodne poklone uručio je predsjednik džematskog odbora Smajlović Đulaga a u ime udruženja hadžija MIZ-e Srebrenik prigodne poklone uručio im je predsjednik udruženja h. Johić Husein.

Džemat Špionica

U džamiji džemata Špionica, u utorak, poslije akšam-namaza upriličena je svečanost posvećena Novoj 1437. H.g. Cjelokupan program posvećen je Hidžri, a program su izveli polaznici mektebske nastave ovog džemata kao i omladina tog džemata. Nakon proučenog ašereta polaznici mekteba su izveli prigodan program, a nakon prvog dijela programa prigodno predavanje o hidžri i njenom značaju održao je glavni imam Refik ef. Hodžić, imam džemata Špionica. Nakon završenog programa podijeljeno je preko sto paketića za najmlađe iz džemata Špionica. Program je trajao do jacije-namaza, kada su nakon klanjanja izašli ispred džamije gdje je organizovan vatromet, kako neki kažu kakav se ne pamti u okolici. Imam i njegove džematlije nastavili su druženje i poslije jacije do kasno u noć uz kolače i kahvu.

Džemat Kiseljak

I u džamiji džemata Kiseljak u utorak, poslije akšam-namaza upriličena je svečanost posvećena Novoj 1437. H.g. Program su izveli polaznici mektebske nastave ovog džemata kao. Nakon proučenog ašereta polaznici mekteba su izveli prigodan program, a nakon prvog dijela programa prigodno predavanje o hidžri održao je Ismet ef. Odobašić, imam džemata Kiseljak. Nakon završenog programa podijeljeno je 70 paketića za najmlađe iz džemata Kiseljak.

Džemat Centar Srebrenik

U utorak večer bilo je svečano i u džematu C. Srebrenik. u prepunoj džamiji polaznici mektepske nastave C. Srebrenik izveli su prekrasan program posvećen Hidžri, učenjem Kur’ana, recitala, ilahija i kasida. O značaju hidžre predavanje je održao imam džemata Emir ef. Brašnjić, koji je ukazao na značaj hidžre u životu svakog čovjeka, te da taj datum nikada ne smijemo zaboraviti. Nakon klanjanja jacije-namaza, do kada je program trajao, zajedno sa džematlijama Emir ef. je nastavio druženje do kasno u noć uz kahvu i kolače.

Džemat Ježinac

U utorak večer svečano je bilo i u džematu Ježinac. U punoj džamiji u Ježincu polaznici mektepske nastave izveli su prigodan program posvećen Hidžri, učenje Kur’ana, ilahija i kasida. O značaju hidžre predavanje je održao imam džemata Omer ef. Majstorović. Nakon završenog programa upriličena je podjela paketića za polaznike ovog mekteba.

 

Molimo Allaha da nagradi sve učesnike programa, sve one koji su doprinijeli da se vjernici lijepo osjećaju u svojim džamijama slušajući programe o hidžri. Amin!

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime