Srebrenik: Izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana”

0
52

Srebrenik – Izložba Arhiva Federacije BiH pod nazivom “Bosna u vrijeme Kulina bana”, autora Admira Hadrovića, otvorena je danas u starom gradu Srebreniku. Šesnaest eksponata govore o vremenu srednjovjekovne bosanske države i njenom vladaru Kulinu banu, koji je na današnji dan 1189. godine napisao čuvenu Povelju Kulina bana, čiji se originali čuvaju u Dubrovačkom arhivu i u Senkt Petersburgu.

Govoreći o značaju Povelje Kulina bana, direktor Arhiva Federacije BiH Adamir Jerković je kazao da je to prvi diplomatski akt i rodni list bosanske državnosti napisan na narodnom bosanskom jeziku.

“Podsjećajući na Kulina bana, mi svjedočimo našu hiljadugodišnju povijest i optimizam koji je vladao na bosanskom dvoru u pogledu budućnosti države. U postupku Kulina bana koji se morao odreći bogumilstva 1203. godine, treba posmatrati bosansku mudrost da se ne udara glavom o tvrd zid, ako to neće donijeti nikakav rezultat. Pametnije je bilo čekati, odreći se jedne ideje, zbog najvažnijeg interesa – očuvanja države”, rekao je Jerković.

 

On je ocijenio da i mi danas sa mudrošću moramo pristupati aktuelnoj bosanskoj i evropskoj stvarnosti, svjesni da nekada treba negdje popustiti, nekada negdje zategnuti, sve dok ne dođemo do željenog cilja.

“Željeni cilj je Bosna i Hercegovina, slobodna zajednica ravnopravnih naroda koji žive i rade u njoj”, poručio je Jerković podržavši ideju da se Kompleks starog grada Srebrenika pretvori u spomen državnosti Bosni i Hercegovini.

U prigodnom programu posvećenom Kulinu banu govorili su i direktor Preporoda u Srebreniku Nermin Tursić, Edib Mutapčić i Mirza Suljagić, koji su zahvalili Arhivu Federacije BiH za pomicanje nezavisne i slobodne Bosne i Hercegovine.

Sva trojica su naglasili da je Bosna još u 12. vijeku imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara.

Izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana” bit će narednih dana prenesena u Dom kulture Srebrenik, kako bi je vidjelo što više ljudi.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime