Srebrenica simbol svih genocida pocinjenih nad Bosnjacima

0
28

Ambasador-Bosne-i-Hercegovine-u-Londonu-njegova-ekselencija-Mustafa-Mujezinovic-dao-je-bezrezervnu-podrsku-organizaciji-REMEMBERING-SREBRENICASrebrenica – Ponovo je Bosanska kuća u Birminghamu protekle sedmice bila centar tuge i sjećanja.

Naime, čelni ljudi britanske organizacije REMEMBERING SREBRENICA dr. Waqar Azmi (OBE), inače savjetnik ministra vanjskih poslova Velike Britanije te osnivač i predsjednik te organizacije, uz pomoć dr. Aidan Stonehouse, izvršnog direktora, članovima Bosnia UK Networka prezentirali su rad organizacije, te planove za obilježavanje 20 godina od genocida u Srebrenici. Pored njih, javnoj tribini prisustvovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Londonu, njegova ekselencija Mustafa Mujezinović.

Čelni duo iz REMEMBERING SREBRENICA je prisutnima potanko obrazložio cilj ove organizacije koja ima zadatak cjelokupnoj javnosti u Velikoj Britaniji ali i šire konstantro objašnjava šta se to desilo u zaštićenoj UN zoni Srebrenica 11. jula 1995. godine. Njihova poruka je jednostavna, da se najveći genocid koji je počinjen nakon Drugog svjetskog rata na tlu Evrope nikada nikome ne ponovi, niti ikada zaboravi da su taj genocid nad Bošnjacima počinile srpske snage pod komandom optuženih ratnih zločinaca Karadžica i Mladića. Dr. Waqar Azmi je u svom veoma nadahnutom govoru istakao par stvari, prije svega činjenicu da je Srebrenica SIMBOL svih genocida koji su počinjeni nad Bošnjacima u Bosni Hercegovini u periodu.

92-95. Ona je također simbol stradanja svih logoraša, opsade Sarajeva, ubijene djece Bosne i Hercegovine, stradanja u Prijedoru, Ahmićima, Foči, Zvorniku, Vlasenici i svim onim mjestima koja su danas obilježena masovnim grobnicama iz tog perioda. Također, obilježavanjem genocida u Srebrenici pokušava se ukazati političkim moćnicima u cijelom svijetu da nikada ne smiju dozvoliti do dođe do novih holokausta niti novih genocida, jer svojedoci smo da u svijetu “u pričuvi” ima itekako puno “novih Hitlera i Karadžića”.

Potom, mogli smo čuti i činjenicu da su vodeći političari u Velikoj Britaniji neposredno priznali da su pogriješili prilikom pada Srebrenice i nisu žešće intervenisali i na taj način spasili 8.372 ubijena muškarca u Srebrenici. To je zorno prikazano u foto-monografiji “REMEMBERING SREBRENICA”, koja je, po ocjenama mnogih, najkompletniji dokumenat o genocidu u Srebrenici objavljen na engleskom jeziku. Specificnost ove monografije leži u činjenci da su u njoj objavljena imena svih ubijenih u ovom genocidu.

Također, u njoj se nalaze identični stavovi i mišljenja lidera svih vodećih stranaka u Briatniji i istaknutih javnih ličnosti sa ovog područja koji govore da se ovo zlo nikada ne smije ponoviti. Dr. Waqar Azmi je posebno istakao primjer bivše premijerke Velike Britanije Margaret Thatcher koja je na aukciji prodala umjetničku sliku za tri miliona funti i novac predala Lady Nott (OBE) koja se istakala svojim humanitarnim aktivnostima za pomoć preživjelim Srebreničanima. Inače ova izuzetno kvalitetna foto-monografija odštampana je u 20.000 primjeraka. Bosanskohercegovački ambasador Mustafa Mujezinović u svom obraćanju istako je podršku naše ambasade u Londonu ovoj organizaciji te pozvao sve građane Bosne i Hercegvoine i njihova udruženja u Velikoj Britaniji da se svako u svom domenu uključi i pomogne da se na dostojanstven način ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu obilježi dvije decenije od ovog nezapamćenog planetarnog genocida. Također, ambasador je obećao i pomoć bosanskohercegovačke ambasade u obilježavanju ove tužne godišnjice.

Izvrsni direktor REMEMBERING SREBRENICA Dr. Aidan Stonehouse

Sa svoje strane članovi Bosnia UK Networka izvršnom direktoru REMEMBERING SREBRENICA dr. Aidan Stonehouse su obećali da će do polovine februara dostaviti informaciju šta će konkretno njihove organizacije uraditi na obilježavanju dvije decenije od genocida u Srebrenici. To što dostave bit će uvršteno u kalendar dešavanja koji će sačiniti ova organizacija, a kako sada stvari stoje, genocid u Srebrenici na različite načine bit će obilježen u parlamentima Velike Bitanije, Welsa, Škotske i Sjeverne Irske, potom u preko 100 gradova na Ostrvu i na nekih 1.000 drugih mjesta koja uključuju škole, vjerske objekte i društvene centre.

Javna tribina Birmingham po drug put posjeta je bila slaba

Opet slaba posjećenost javne tribine

Prije tri sedmice, pisali smo o sličnoj tribini i izuzetno slaboj posjećenosti, ovaj put ona je bila nešto bolja, od desetak familija koje žive u Birmignhamu i vode porijeklo iz Srebrenice na tribinu su se odazvali predstavnici dvije porodice. Pored njih tu se našlo nekoliko RVI, bivših boraca te članova familija koji su u ratu izgubili najmilije. Slabu posjećenost jedna članica zajednice u Birmignhamu je prokomentarisala riječima “Da ste na ovu tribinu koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim uz pozivu na nju. napisali da će svi oni koji se odazovu dobiti po “dnevnicu”, vjerujte da bi Bosanska kuća bila premala da primi sve. Ipak, raduje činjenica da su ovom svojevrsnom času iz bliske nam istorije prisustvovala većina članova folklorne sekcije Mladost Bosne iz Birminghama, i to oni koje roditelji prije početka tribine nisu odveli kući.

PRIPREMIO: Namik Alimajstorović
BHDINFODESK – BIRMINGHAM
Bosanska kuća Birmingham – REMEMBERING SREBRENICA

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime