Srebrenica: Roditelji neće preuzeti dokumente u kojima će biti upisan “jezik bošnjačkog naroda“

1
5

Protiv presude Osnovnog suda u Banjoj Luci i odbijanja zahtjeva roditelja i učenika iz Konjević-Polja u vezi sa oduzimanjem prava na školovanje na bosanskom jeziku, roditelji i učenici iz Konjević-Polja će uložiti žalbu Okružnom sudu u Banjoj Luci, kazao je njihov advokat Nedim Ademović. ( Kemal Zorlak - AA )

Srebrenica – Bošnjačkim učenicima koji pohađaju osnovnu školu na području općine Srebrenica u đačke knjižice će biti upisan “jezik bošnjačkog naroda” umjesto bosanskog jezika, a odluka je donesena jučer na Sjednici nastavničkog vijeća u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici prema instrukcijama Ministarstva prosvjete RS-a.

Dragi Jovanović, direktor Prve osnovne škole Srebrenica, potvrdio je ovu informaciju.

– Informacija je tačna i tako će biti upisano. Mi smo dobili naređenje od Ministarstva prosvjete da se postupi po Ustavu Republike Srpske. Prema tome će se u svu evidenciju učenika, samim tim i u svejdočanstva učenicima devetog razreda će se pisati “jezik bošnjčkog naroda“ – rekao je Jovanović.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković prethodno je najavio bojkot nastave u srebreničkim školama, sve dok se bošnjačkoj djeci ne vrati pravo da svoj maternji jezik zovu bosanskim.

– Do sada je u Srebrenici uvijek djeci upisivano u knjižice i svjedočanstva da uče bosanski jezik. Međutim, sada je to ukinuto i pisat će ‘jezik bošnjačkog naroda’. Nećemo to dozvoliti. Pozvat ćemo roditelje da ne puštaju djecu u školu dok se ne vrate prava koja imamo zagarantirana i Ustavom i odlukom Ustavnog suda BiH – rekao je Duraković

Predstavnici roditelja bošnjačke djece danas su održali sastanak, na kojem su donijeli određene zaključke. Alija Tabaković, predstavnik roditelja, kaže da je za Bošnjake neprihvatljivo što je uradila škola i ministarstvo, te da je na taj način počinjeno krivično djelo.

– Oni zloupotrebljavaju ono što stoji u dnevniku, a to je bosanski jezik. Mi smo donijeli zaključak da pozovemo roditelje da se bojkotuje prijem školskih dokumenata u ovom slučaju đačkih knjižica i svjedočanstava sve dok djeci ne bude upisan bosanski jezik. Drugi zaključak je da ćemo podnijeti krivične prijave protiv direktora škole i ministra prosvjete. Treći zaključak je da ćemo tražiti rješenje da se ispravi ova nepravda i diskriminacija bošnjačke djece. Ukoliko se problemi ne riješe od septembra djeca defintivno neće ići u školu. Ili ćemo tražiti dvije škole pod jednim krovom ili ćemo slijediti primjer Nove Kasabe i Vrbanjaca što znači izvođenje bošnjačke djece iz sistema obrazovanja Republike Srpske – rekao je Tabaković.

Podsjećamo da osnovcima na području općine Srebrenica ni nakon prvog polugodišta nisu podijeljene đačke knjižice o postignutom uspjehu. I tada je razlog bio izučavanje bosanskog jezika. Tada je usmenom direktivom iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a direktoru Prve osnovne škole Dragom Jovanoviću sugerisano da se učenicima ne dijele đačke knjižice.

Izvor: faktorBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime