Srebrenica: Potočari dobijaju Muzej holandskog bataljona (FOTO)

0
5

150125018.3_xlSrebrenica  ̶  U Memorijalnom centru u Potočarima počeli su radovi na izgradnji zgrade Muzeja holandskog bataljona. U toku je prva faza radova, a plan je da sve bude završeno do kraja 2015. godine. Izgradnju zgrade Muzeja holandskog bataljona pomogla je holandska organizacija Pax.

Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra u Potočarima je za Anadoliju rekao kako će bivša zgrada laboratorije i kontrole bivše tvornice akumulatora biti pretvoreni u Muzej holandskog bataljona.

“Realizacija ovog projekta odvijaće se u dvije, čak možda i u tri faze. Prva faza će trajati 120 dana i u tom periodu će se izvršiti građavinsko-arhitektonski radovi  na cjelokupnom objektu. Nakon toga ćemo pristupiti drugoj fazi za koju je predviđeno da traje 150 radnih dana. Cilj nam je da taj objekat, odnosno njegova unutrašnjost bude opremljena isto kao 1995. godine. Sa našim partnerom, holandskom organizacijom Pax, sa kojom imamo potpisan memorandum o razumijevanju, pokušaćemo da objekat opremimo i namještajem identičnim ili bar sličnim koji odgovara tom periodu”, rekao je Smajlović.

On je dodao da će biti nabavljeni audio i video oprema, fotografije, karte i svi predmeti koji su tu bili 1995. godine.

Članice udruženja majki Srebrenice smatraju da je, bez obzira na činjenicu da je Holandija kriva za genocid u Potočarima, gradnja Muzeja njihova obaveza i dužnost prema svim žrtvama genocida.

“Gradnja ove zgrade za nas je prvo tužna, jako tužna i bolna. Ali sa druge strane, to je ipak pozitivna stvar i to je opomena svim državama da ne padnu na ispitu na kojem je Holandija pala. Do sad je na Memorijalnom centru sve trebalo da se uradi, da se pozlati. Mi nikakve koristi od toga nećemo imati, ali će to biti opomena budućim generacijama da se ovo što se desilo nikom nikad ne ponovi”, rekla je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Srebreničke majke”.

Prije nekoliko godina urađen je projektni plan kako bi trebalo da izgleda Memorijalni kompleks u Potočarima.

Do sada je urađen ulazni blok na kome su oznake UN-a i “Dutch” bataljona, napravljena je i biblioteka, kao i multimedijalna soba.

150125018.1_xl 150125018.2_xl 150125018.4_xl

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime