Srebrenica: Podijeljeno 13 stipendija za učenike i studente

0
10

Srebrenica: Podijeljeno 13 stipendija za učenike i studente

Srebrenica – Uz želje da postignu što bolje rezultate u školskoj 2015./16. godini,  danas (26.11.2015. godine) u Memorijalnom centru u Potčarima, načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković i autor srebrenog „Cvijeta Srebrenice“ Mensur Bektić uručili su stipendije  za 13 učenika i studenata iz socijalno ugroženih  porodica sa područja Srebrenice.

Svečanoj dodjeli stipendija prisustvovao je i izaslanik reisu-l-uleme IZ Hamed ef. Efendić i predstavnica srebreničkih udruženja.

Ćamil Duraković, načelnik općine Srebrenica naveo je tom prilikom da je Srebrenički cvijet postao veliki simbol genocida u Srebrenici.

-Ovo je jedna velika stvar. Fondacija je u osnivanju i ona će trajati. Po prvi put imamo konkretnu stvar i nešto što će ostati, a bolji rezultat ne postoji da pomognemo našu djecu i omogućimo im bolje obrazovanje. Stipendiju su dobila djeca čiji djedovi, očevi leže u Potočarima i to je simbolika. Mi ćemo širiti ovu inicijativu i dalje – rekao je Duraković.

Mensur Bektić, autor srebrenog „Cvijeta Srebrenice“, rekao je da mu je drago što je ideja ugledala svoje prve rezultate.

– Drago mi je da ova djeca danas dobila stipendije i da je to konkretan rezultat i mog rada i svih onih koji su dali podršku. U Srebrenici se dogodio genocid, ali danas vidimo ponovo djecu ovdje i na nama je da im pomognemo i omogućimo im dobro obrazovanje i bolji život – istakao je Bektić.

Novac za stipendije Fondacija „Cvijet Srebrenice“, koja je u fazi osnivanja, prikupila je od prodatih srebrenih cvjetova.

Odabir učenika i studenata za stipendije, Bektić je povjerio predsjednici Pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ Muniri Subašić, predsjednici Udruženja „Majke Srebrenice“ Hatidži Mehmedović te načelniku Općine Srebrenica Ćamilu Durakoviću.

Dobitnici stipendija su:

1.Senahid (Suad) Mehmedović, rođen 04.02.2005 u Zenici. Senahid pohađa peti razred osnovne skole, živi u Srebrenici. Roditelji su nezaposleni.

2. Hajra (Elvedin) Mujić, rođena je 19.11.2008. u Zvorniku te je učenica prvog razreda osnovne škole. Oba roditelja su nezaposlena.

3. Almina (Muhamed) Ibrahimović, rođena 17.03.2004. godine u Sarajevu. Porodica Ibrahimovic ima troje djece, od kojih je jedno nepokretno. Roditelji su nezaposleni i žive u Srebrenici.

4. Edisa (Fikret) Abdić, rođena 10.12.2001. godine u Zavidovićima. Porodica ima petero djece, a roditelji su nezaposleni.

5. Ibrahim (Sabit) Mandžić, rođen 31.08.1997. godine u Tuzli.

6. Ahmed (Ramo) Mandžić, rođen 22.07.1998. godine u Tuzli. On pohađa srednju školu u Srebrenici te je jedno od sedmero djece Mandžića. Roditelji su nezaposleni i povratnici su u Srebrenici (Gladovici).

7. Ahmed (Nihad) Mujačić, rođen 06.10.2006. godine u Tuzli. Živi u Bratuncu sa ocem, bolesnom majkom, bratom i nanom. Odličan je učenik.

8. Emina (Mehmed) Mehmedović, rođena 1995. godine i kćerka je demobilisanog borca. Majka je nezaposlena.

9. Ćamka (Emin) Bektić, rođena je 26.03.1998. godine u Dortmundu. Otac i majka su povratnici u Srebrenici, ima tri sestre koje se školuju. Otac je nezaposlen i zive od poljoprivrede.

10. Mersiha (Omer) Dučić, rođena 1999. godine.

11. Hebib (Ahmo) Mošić, rođen 1998. godine.

12. Amina (Nehrudin) Osmanović, rođena 17.01.1999.godine u Tuzli. Pohađa treći razred Medicinske škole u Srebrenici i živi u porodici sa šest sestara. Otac i majka su nezaposleni.

13. Mirela (Munib) Osmanović, rođena 26.02.1997. godine u Sarajevu. U toku agresije na BiH izgubila je dva brata u Srebrenici, a njena majka, otac, sestra i njeno dijete zive u Srebrenici.

(saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime