Srebrenica: Podignuta optužnica protiv Milana Bogdanovića za ratni zločin

0
1

tuzilastvo

Srebrenica – Optuženi se tereti da je u periodu od 10. jula do kraja oktobra 1995. godine, učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Zaštićene zone UN Srebrenica ubistvima, prisilnim premještanjem stanovništva, nezakonitim zatvaranjem  i prisilnim nestancima civila Bošnjaka.

Prema navodima optužnice, optuženi je na dužnosti komandira 6. čete PJP CJB Zvornik komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su duž putne komunikacije, od  Konjević Polja prema Cerskoj i Novoj Kasabi, zajedno sa drugim pripadnicima policije vršili zarobljavanje muškaraca Bošnjaka, koji su pokušavali u strahu za svoje živote pobjeći iz Zaštićene zone UN Srebrenica, zatim su neke od njih odvodili u kuću gdje je bila komanda čete, a neke od njih sprovodili prema stadionu u blizini Nove Kasabe,  a oko 500 zarobljenika  natovarili  u kamione i autobuse, odakle su odvezeni u pravcu Zvornika i Bratunca.

Pripadnici navedene čete su neke zarobljenike u grupama sprovodili i zatvarali u neuslovne prostorije magacina na raskrsnici u Konjević Polju, u kojima su držani bez hrane i vode, te tako omogućavali pripadnicima različitih jedinica VRS i policije da ih zlostavljaju i ubijaju, te je ubijeno više od  50 zarobljenih muškaraca Bošnjaka, a grupa od 16 zarobljenika je odvedena na lokalitet Kušlat i strijeljana, od kojih je samo jedan preživio strijeljanje.

Optuženi je kao komandir PS Skelani, u julu 1995. godine naredio preuzimanje dvojice civila bošnjačke nacionalnosti iz PS Bajna Bašta R Srbija i njihovo zatvaranje u PS Skelani, koji su nakon toga nestali, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni i identifikovani  iz masovne grobnice Glogova.

Optuženi se tereti da je naredio  pripadnicima PS Skelani hapšenje pet civila, bošnjačke nacionalnosti u selu Rulovci, koje su nakon hapšenja zatvorili i oko tri mjeseca držali u neuslovnoj prodrumskoj prostoriji policijske stanice, pri čemu su vođeni na prisilne radove za potrebe  jednog preduzeća, nakon čega su nestali i dalje se vode vode kao nestale osobe.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime