Srebrenica: Počinje gradnja vrtića za 150 djece i nove proizvodne hale

0
8

Polaganje kamena temeljca u Srebrenici  FOTO: UNDP

Srebrenica – Svečanim potpisivanjem ugovora i polaganjem kamena temeljca, kojem su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i općine Srebrenica, obilježen je početak gradnje vrtića za 150 djece u Srebrenici, i rekonstrukcije regionalnog puta R-453.

Ove aktivnosti predstavljaju nastavak saradnje koja je dogovorena na investiciono-razvojnoj konferenciji “Srebrenica 2015”. U okviru te saradnje Vlada Republike Srbije je donirala pet miliona eura, od kojih je dva miliona dato kao podrška općinskom budžetu, a tri miliona za projekte koji su značajni za revitalizaciju javnih objekata i infrastrukture u Srebrenici, među kojima su i izgradnja vrtića, rekonstrukcija puta i nova proizvodna hala.

– Novi vrtić, obnovljena glavna ulica i nova proizvodna hala u kojoj će građani Srebrenice naći posao – to je nova budućnost za Srebrenicu, koju ćemo zajedno u miru da gradimo. Kao što nema ničeg ljepšeg i vrednijeg u Srebrenici od djece koja ovdje žive i zbog kojih gradimo novi vrtić, tako nema ni boljeg načina za povezivanje Srba i Bošnjaka od novih puteva, mostova, proizvodnih hala. U prošlosti smo pokazali da znamo da rušimo, sada je trenutak da sebi i drugima pokažemo da umijemo zajedno da gradimo – izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Postojeći objekat vrtića ne može ispuniti očekivanja roditelja i potrebe djece, jer ne zadovoljava savremene standarde smještaja predškolskih ustanova. Izgradnjom nove zgrade sa pratećim sadržajima i igralištem, djevojčice i dječaci u Srebrenici, dobit će priliku da se igraju, uče i borave u modernom vrtiću, izgrađenom po vrhunskim urbanističkim i pedagoškim standardima. Investicija u razvoj putne infrastrukture, i rekonstrukcija dionice R-453, koja predstavlja dio regionalnog puta koji prolazi kroz općine Srebrenica i Bratunac, ali i gradsku saobraćajnicu, omogućit će bolju saobraćajne komunikaciju za građane tih općina. Nova proizvodna hala otvorit će nove mogućnosti za zapošljavanje. Ove investicije u vrtić, te saobraćajnu i proizvodnu infrastrukture doprinijet će poboljšanju kvaliteta života ljudi u regiji Srebrenice, a posebno djece koja će dobiti nove prostore za smještaj, učenje i igru, saopćeno je iz UNDP-a.

– UNDP BiH pomaže obnovu Srebrenice od 2002. godine, i posvećen je da i dalje nastavi raditi sa građanima i lokalnim vlastima kako bi se poboljšao kvalitet života za sve. Zato ćemo zajedno graditi novi vrtić, rekonstruisati regionalni put R-453, i izgraditi nove industrijski objekat u Srebrenici, jer znamo kako revitalizacija i obnova infrastrukture, a posebno ulaganje u dobrobit djece, doprinosi kreiranju boljeg okruženja za inkluzivni razvoj – rekla je Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija i rezidentna predstavnica UNDP-a BiH.

– Smatram da djeca Srebrenice zaslužuju ovakav vrtić, i sada ćemo dobiti ustanovu koja će imati kapacitet da primi svu djecu koja to žele – rekla je Tifa Efendić, direktorica vrtića u Srebrenici.

Završetak izgradnje vrtića i rekonstrukcija puta planirana je za septembar 2017. godine.

(faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime