Srebrenica: Održana četvrta radna sjednica Vijeća bošnjačkih nevladinih organizacija BiH

0
16

f5ddf7bd97d01d87f4a7985398aea709_LSrebrenica  –U aprilu prošle godine posijano je sjeme ideje o ujedinjavanju i ukrupnjavanju bošnjačkih nevladinih organizacija. Ideja o organizovanju bošnjačkog nevladinog sektora krenula prije godinu dana upravo iz Srebrenice i Prosvjetitelja.

Danas već uigrana ekipa u sastavu 15 članova predstavnika više desetina bošnjačkih organizacija je zasjedala ponovo u Srebrenici te pokušava planski usmjeriti rad nevladinog sektora na svima nam zajedničke ciljeve, a to su definitivno bolja Bosna i Hercegovina i složniji, svijesniji i organizovaniji Bošnjaci.

Cilj bošnjačkog nevladinog sektora jeste između ostalog rad na tome da se nikad ne zaboravi i nikom ne ponovi genocid koji se desio u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na genocid u Srebrenici. Tako je jednoglasnom odlukom upravo Srebrenica izabrana za sjedište ovih organizacija. Srebrenica nam je svima opomena i ona nas obavezuje da radimo više bolje i da moramo biti svjesni da nam je spas u zajednici. U vijeću se nalaze predstavnici organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, tako da se sastanci ciljano održavaju svaki put u drugom gradu. Dosad je održan sastanak u Sarajevu, Zenici, Bihaću i evo prošli vikend u Srebrenici.

Na ovoj sjednici je dogovoren i Drugi susret bošnjačkih nevladinih organizacija koji će se održati 20. aprila 2014. g. u Begovom Hanu kod Žepča. Nevedene činjenice su dokaz koliko je isključivo važno da kad neko djelo radimo u ima Allaha, to djelo slatke plodove daje od kojih se mnogi okoriste.

Srebrenica više nije što je nekada bila, ali Srebrenica nije ni ona kakvu je žele da predstave njeni neprijatelji. Neprijatelj Srebrenici je svaki onaj ko je sažalijeva i onaj kojeg je strah proći njenim ulicama. Bojiš li se čovječe šehidske kriv. Imaš li osjećaj da je još uvijek sviježa da ti neće kanuti na lice ili ruku tvoju. Bojiš li se obrisati je i zaboraviti je. Znaj da te ta krv zadužila da je pamtiš i spominješ, da ne daš da je korov prekrije ili nevrijeme odnese. Vjeruj mi Bošnjače da si ti u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihaću siguran onoliko koliko sam ja u Srebrenici miran i neuznemiravan. Nije Bosna od Baščaršije do Marijinog Dvora. Bosna je od Dinare do Tare, i od Save do mora. Bosna zna dobre Bošnjane svoje, koji mirno po njoj hode, i bosanska zemlja tiho dovu čini žuborima svojih rijeka i mirisnim poljima za svakog onoga ko tiho po njenim njedrima korake pruža.

(Prosvjetitelj-muallim.org)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime