“Srebrenica mnogo ozbiljnija tema od lokalnih pojedinaca”

0
0

"Srebrenica mnogo ozbiljnija tema od lokalnih pojedinaca"

Srebrenica – SDA Srebrenica u današnjem saopćenju najavilo je da će imati svog kandidata za načelnika tog bh. grada na predstojećim lokalnim izborima i da nemaju namjeru podržavati druge kandidate za načelnika opštine.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik OO SDA Srebrenica Hamdija Fejzić kao razlog za ovakvu odluku se navodi to “što među članovima OO SDA Srebrenica ima veći broj onih koji mogu biti kandidati za načelnika. Rezultati svih prethodnih izbora daju nam odgovornost, ali i obavezu prema onima koji su nam do sada ukazivali povjerenje da radimo u interesu poboljšanja životnih uslova i razvoja Srebrenice”.

Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica kaže da je “Srebrenica mnogo ozbiljnija i šira tema od nekoliko lokalnih pojedinaca”.

“Mislim da je ovo stvar centrala stranka i još nisam siguran da je ovo stav SDA, odnosno centrale SDA, s obzirom da sam svojevremeno bio član GO te stranke i znam koliko je ona davala značaju Srebrenice”, kaže Duraković za N1.

“2012. godine kada su prilike bile lakše nego danas, stranka je imala mudrosti da nastupi zajedno sa ostalim probosanskim strankama i da ima jednog kandidata. Ne vjerujem da će SDA kao najveća postupiti naivno u ovom slučaju znajući da je Srebrenica jedno veliko pitanje, pitanje obraza svih nas, i u državi BiH i dijelom Međunarodne zajednice”, dodaje Duraković.

Kako je kazao, ovdje se radi o “lokalnoj, sitnoj, birtijskoj priči koja treba biti inicijalna kapsula da se digne na nivo centrala stranaka i da se dogovori kako dalje”.

“Iz pozicije načelnika mogu reći, s obzirom da me optužuju da sam prvi izašao s kandidaturom jeste da se to se u savremenom demokratskom svijetu ne zove kandidatura, već odbrana mandata. U svakom demokratskoj zemlji ako imate čovjeka koji radi u mandatu, ako ga radi dobro on ga želi obnoviti i dovršiti započete aktivnosti. Moja platforma, koju su podržale sve stranke 2012. godine, zvala se ‘Srebrenica 2020’. Išao sam po podršku u centrale svih stranaka sa platformom što govori o dva mandata da bi se zatvorila vizija koju sam imao. Centrala SDA je jedna ozbiljnija instanca koja o ovome treba raspravljati, razmatrati i donijeti odluku”, dodao je Duraković.

“Također mogu reći da ni približno se nema šanse u Srebrenici dobiti pozicija načelnika ukoliko sve probosanske stranke ne budu nastupile zajedno za kandidata načelnika. Matematika i analiza koju ja imam, govori tako. Sve druge priče mogu ići na štetu i razjedinjavanje”, kazao je Duraković.

IZ OO SDA su naveli da su njihova vrata su otvorena svim strankama koje će učestvovati na lokalnim izborima 2016. godine.

“Pozivamo ih da nam se pridruže i da zajednički damo mišljenje o odabiru kandidata za načelnika opštine Srebrenice, kao i za koaliranje po pitanju odborničkih listi. Naš cilj je isti, da radimo za bolju i perspektivniju Srebrenicu i njene građane”, saopćeno je iz SDA Srebrenica.

(ba.n1info.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime