Srebrenica: Duraković traži ponovno prebrojavanje glasova

1
5

Ćamil Duraković

Bošnjačke stranke iz Srebrenice zatražile su od Centralne izborne komisije ponovno prebrojavanje glasova za tu opštinu.

Smatraju kako se trebaju provjeriti nelogičnosti u velikoj razlici glasova koje je dobio kandidat srpskih stranaka za načelnika Mladen Grujičić u odnosu na glasove koje su dobile same stranke.

Riječ je, kako navodi protivkandidat i aktuelni načelnik Ćamil Duraković, o gotovo hiljadu glasova razlike, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Grujičić kaže da ne postoji razlika u glasovima između njega i srpskih stranaka. Poziva se na službene podatke CIK-a.

U Izbornoj komisiji u Srebrenici zaprimili su još nekoliko prijava zbog neregularnosti od uglavnom bošnjačkih stranaka. U jednom slučaju se navodi i manjak dva listića u kutijama u odnosu na preuzete.

Odlučujući glasovi iz inostranstva i putem pošte

Konačni rasplet situacije u opštini Srebrenica o tome ko će u naredne četiri godine biti načelnik ove lokalne zajednice odlučit će glasovi birača koji su glasali u odsustvu i poštom, pokazuje analiza novinske agencije Anadolija, a koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje glasova i pridružiti onim s redovnih biračkih mjesta čija je obrada u toku.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, pravo da glasa na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, održanim 2. oktobra, za opštinu Srebrenica putem pošte (iz inostranstva) imalo je 1.596 birača, a u odsustvu njih 1.703.

Centralna izborna komisija će, zaključno s današnjim danom, primati koverte birača iz inostranstva, koje na sebi budu imale poštanski žig zaključno sa 2. oktobrom, danom kada su se u Bosni i Hercegovini održavali lokalni izbori.

Stoga gotovo 3.300 birača, koji će glasati poštom i u odsustvu, može bitno promijeniti stanje rezultata glasanja u opštini Srebrenica, posebno za Skupštinu opštine, ali i za načelnika.

To je moguće ako se ima na umu da je sadašnja razlika između dva prvoplasirana kandidata 2.248 glasova nakon obrađenih 23 od 27 biračkih mjesta u Srebrenici.

Mladen Grujičić, kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu, ima 3.879, a Ćamil Duraković, nezavisni kandidat 1.631 glas.

Trećeplasirani Desnica Radivojević, nezavisni kandidat, ima 14 glasova.

Osim glasova pristiglih poštom i u odsustvu, koji će se naknadno pridružiti glasovima s redovnih biračkih mjesta, nakon što se svi obrade, kada je riječ o Srebrenici, ostalo je da se prebroje i glasovi birača koji su odlučili glasati lično, a takvih se prijavilo 340.

Tu su i glasovi birača putem mobilnih timova te onih koji su se prijavili da će glasati putem diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.

Stanje u drugim opštinama

Osim Srebrenice, nakon prebrojavanja glasova pristiglih poštom te onih u odsustvu i lično, moguće su promjene i u drugim mjestima u RS-u.

Da želi glasati putem pošte na oktobarskim lokalnim izborima, izjasnilo se 37.810 birača. Veliki broj je onih koji su se za taj način prijavili za glasanje za opštinu Derventa 3.982, Grad Prijedor 3.062, opštinu Brod 2.529, opštinu Teslić 2.391, opštinu Bratunac 2.011, Grad Banju Luku 1.728, opštinu Zvornik 1.722, Grad Bijeljinu 1.573, Grad Doboj 1.393, opštinu Pelagićevo 1.256, Modriču 1.223, Kotor-Varoš 1.217, opštinu Šamac 1.113, opštinu Šekovići 1.103…

Da želi lično glasati, prijavilo se ukupno 9.306 birača za opštine u RS-u, među kojima najviše za opštinu Derventa 1.314 te Grad Banju Luku 1.305, a u odsustvu njih 6.825, od čega najviše za opštinu Zvornik 1.342 birača.

U diplomatsko-konzularnim predstavništvima za opštine u RS-u prijavila su se ukupno 132 birača.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime