Srcem su branili i odbranili vlastiti dom: Obilježene 24 godine od formiranja Četvrte viteške brigade (FOTO)

0
4

Cetvrta-viteska-brigada  1

Ilidža – Četvrta viteška brigada 27. jula 2016. obilježila je 24 godine svog osnivanja. Brigada je branila i odbranila kapije grada Sarajeva i temelje ustavnosti BiH.

Onog trenutka kada su se strahote rata nadvile nad BiH i obuhvatile i općinu Ilidža bez dvoumljenja narod Hrasnice, Sokolović-Kolonije i Butmira stavio na raspolaganje svoje živote, jedinoj domovini BiH ne tražeći nista zauzvrat. Bez naoružanja i formalnih znanja o vještini ratovanja srcem su branili i odbranili vlastiti dom, stali su sinovi, očevi , majke i sestre na bedeme ovih naselja.

Naoružani ljubavlju prema svojoj domovini uspostavili su odbranu i sačuvali sve ono što im je oduvijek i pripadalo.

Cetvrta-viteska-brigada

Tako je i nastala, a Udruženje boraca Četvrte viteške brigade formirano danas obećava da cilj za koji su ginuli najbolji sinovi, čuvat će od zaborava. Brojne delegacije položile su cvijeće ispred centralnog spomen obilježja kod zgrade općine. Održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Ilidža, a postavljena je i izložba ratnih fotografija pripadnika ove brigade u holu općine Ilidža.

– Ovdje su živjeli i živjet će Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Romi čineći čvrstu tada Četvrtu vitešku brigadu u kojoj je svaki pripadnik dao maksimum. Zajedno su ginuli vjerujući jedni drugima, ali sigurni u sretniju budućnost. Time smo mi stavili pečat na ono što je Ilidža danas. Mi smo poznati po miroljubivosti, po toleranciji i zajedničkom životu, mi smo danas, Ilidža sigurna, stabilna i poželjna općina za život. Pobjednički duh zajedništva smo gradili u periodu rata i ugradili ga u stvaranju današnje naše općine.

Svjesni smo da bez više od 10.000 pripadnika Četvrte viteške brigade , bez njihove želje i odricanja , bez 425 poginulih , 1600 ranjenih , bez molitvi majki, sestara i očeva ne bi bilo Ilidže – rekao je Emir Redžović, predsjednik Udruženja Četvrte viteške brigade, nekadašnji komandant 104. Viteške brigade i zamjenik komandanta Četvte viteške brigade.

Cetvrta-viteska-brigada 2

On je dodao da 425 mrtvih ne smiju nikad biti zaboravljeni.

– Njima danas odajemo počast, a preživjelim borcima dugujemo zahvalnost. Mi borci ne tražimo ništa , mi nismo teret. Mi želimo demokratsku, evropsku BiH, ravnopravnu za sve građane i to je naš cilj – naglasio je Redžović.

Cetvrta-viteska-brigada 3

Načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić je istaknuo kako je brigada je svoju historiju ispisala krvlju.

– Ponosni smo što smo imali ovakvu brigadu, koja je ugradila dio sebe u temelje savremene, moderne i slobodne BiH. Ovdje je svako mogao učestvovati u odbrani, a šta mi možemo učiniti za ljude koji su dali živote za odbranu države, za obranu časti, odbranu svega onog sto im smeta?Stojimo im na raspolaganju. Moramo se sjećati, a najvrijednija stvar jeste da je sala puna danas, da nas ima ovoliko, da jedni druge gledamo i da jedni na druge računamo. Ova brigada je bila i na Treskavici, Sanskom Mostu, Bihaću, Nišićkoj visoravni, gdje god je trebalo. Ovaj narod ispod Igmana neće nikad zaboraviti zasluge sinova brigade” rekao je, između ostalog Memić.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović zahvalio je svima koji su došli ističući da je održavanje sjednice dug prema šehidima.

– Općinsko vijeće i oni koji vode ovu općinu imat će obavezu da Hrasnicu i cijelu Ilidžu postave na veći nivo pažnje Sarajeva. Kao općina ćemo u saradnji sa direktorima naših škola, Udruženjem Četvrte viteške brigade napraviti projekat prestavljanja ratnog puta i herojske borbe Četvrte viteške brigade u periodu od 1992-1995. kako bi našoj djeci objasnili kako su se branili i odbranili ovi krajevi. Svakodnevno se moramo sjećati najboljih sinova naše domovine te uvažavati njihove porodice – izjavio je Muhamed Omerović, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i priznanja “Zlatna plaketa” zaslužnim pojedincima i kolektivima. Dobili su : Ratni vojni invalidi, “Organizacija porodica šehida i poginulih boraca”, Namjenska industrija FAMOS, JU Prva osnovna škola, JU Peta osnovna škola, JU Osma osnovna škola, JU Deveta osnovna škola, Hebibović Alija (posthumno), Rahman Kasim (posthumno), prof.dr. Memić Senaid načelnik, Muhović Džeko, Bašalić Vahidin, Rimac Darko, Gadžo Senad, Berilo Irhad, Handžić Ibrahim, Jašar Aziz, Trgo Adnan, Omerbegović Nurko, Hujdur Ešref, Imamović Šemso, Bilalović Salem, Šulović Ramo, dr. Šačić Džana, dr.Leto Hasan, Muzur Adnan,  navedeno je u saopćenju Općine Ilidža

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime