Srbija u EU: Ne dizati famu oko datuma

0
15

euSrbija – Oni su napomenuli da nije alarmantno ako se održi i do kraja januara 2014.

Ružić je, na panel prezentaciji “Srbija na početku pristupanja EU”, rekao da ne treba dizati famu u vezi sa datumom održavanja te konferencije, koja će označiti politički početak pristupnog procesa.

“Ako se ne desi da međuvladina konferencija bude do kraja godine, to ne bi trebalo nikoga da alarmira u Beogradu”, kazao je Ružić.

On je podsjetio da bi Evropski savjet 20. decembra trebalo da usvoji pregovarački okvir, najznačajniji dokument u procesu pregovora, i da će Vlada Srbije do tada iznositi argumente u pogledu strukture dokumenta kako bi bio usaglašen sa realnim potrebama i kapacitetima Srbije.

Govoreći o Poglavlju 35, koje bi trebalo da obuhvati i pitanje Kosova, Ružić je rekao da svaka država ima svoje specifičnosti i da to nije nikakvo “epohalno otkrovenje” Evropske komisije, i ukazao da će ono biti zatvoreno posljednje, jer se bavi svim preostalim pitanjima.

Miščević je rekla da Srbija ne može da utiče na sadržaj pregovaračkog okvira i da se mora sačekati 20. decembar, ali da do tada “neće sediti skrštenih ruku”, već će pokušati da ubjedi države članice EU da “apsolutno evropski razmišlja” i da je cilj reformisana i stabilna Srbija članica EU.

Ona je navela da se, za sada, malo zna o tome kako će, tehnički posmatrano, izgledati Poglavlje 35, u kojem će biti riječi o sprovođenju Briselskog sporazuma, ali i o drugim pitanjima koja mogu biti predmet razgovora zarad normalnog života ljudi na Kosovu.

“To će biti veliki politički i tehnički izazov u narednom periodu”, istakla je ona.

Miščević je napomenula da su pregovori u tehničkom smislu već počeli, kroz skrining, odnosnu analizu prava Evropske unije po poglavljima, i da je napravljen plan za skrining za narednih 18 meseci.

Ona je rekla da je za Srbiju važno da ima podršku “i unutra i spolja” i da postoji konsenzus da je Srbija buduća država članica EU, a ne “država trećeg reda”.

Govoreći o usklađivanju srpskih zakona sa standardima EU, Miščević je rekla da sada, “mnogo više nego ranije, moramo da se konsultujemo sa Briselom oko toga da li smo dobro razumeli standarde EU prilikom donošenja zakona”.

Šef Delagacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je u procesu evropskih integracija Srbiji potrebno puno dobre volje, odlučnosti i napora, ali da nema razloga sumnjati u uspešnost tog procesa i da je EU podržava na tom putu.

“Srpska vlada pokazuje izuzetno jaku volju da se postigne inkluzivni razvoj – da se Srbija uvede u EU, ali i srpski građani, ili, drugim rečima, da se EU uvede u Srbiju”, zaključio je Devenport.

Na prezentaciji Fonda za otvoreno društvo i ISAC fonda predstavljeno je novo ISAC-ovo izdanje “Vodič kroz pristupanje Srbije Evropskoj uniji”.

(Mondo)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime