Srbija ne odustaje od RS-a kao ratnog plijena

0
1

Sonja_BiserkoBiH, Srbija – Proteklih 20 godina nije se gradio identitet bosanske države i to je veliki propust. Izdvojene etničke zajednice nisu odgovor niti su rešenje ne samo za BiH. Izgubljeno je mnogo vremena i zato je sada neophopdan ozbiljan napor EU I SAD da završi posao u BiH, istakla je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

VIJESTI.BA: Milorad Dodik još od 2006 godine, otkako je po drugi put preuzeo vlast u Republici Srpskoj, u kontinuitetu, pominje mogućnost referenduma. Prema Vašoj ocijeni posljednja posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića, Banja Luci, povodom obilježavanja Dana RS-a, prisilila je Dodika da povuče prijetnju o napuštanju zajedničke policije, kao i prijetnju da će prije toga raspisati referendum. Da li smatrate da bi u kranjem cilju bilo i dobro da Dodik te prijetnje pokuša realizirati. Bosni i Hercegovini nije potreban “vječni” Vučić koji će vječno Dodika ” poljevati vodom”.

BISERKO: Premijer Vučić već neko vreme ponavlja stav da je protiv referenduma. On se deklarisao kao proevropski lider i zato ima podršku i EU i SAD. Ima dobre odnose posebno sa Nemačkom. I mnogo polaže na svoj odnos sa kancelarkom Angelom Merkel. Dakle, njemu je stalo u ovom trenutku da zadrži taj imidž. Svestan je da bi se njegova podrška Dodiku za referendum negativno odrazila na njegovu poziciju u međunarodnim krugovima.
Dodik je svoju poziciju radikalizovao zahvaljujući smanjenom interesu EU za BiH jer je sva pažnja poslednjih godina bila skoncentrisana na Srbiju i Kosovo. EU je svoju strategiju na Balkanu fokusirala na Srbiju smatrajući da je ona ključna za region. Međutim, takav pristup nosi i svojevrsni rizik jer Srbija je veoma ambivalentna oko svoje proevrospke orijentacije. Osim toga, veoma je velik otpor u određenim krugovima koji nisu zanemarljivi. Tu se radi, pre svega, i o stranci kojoj pripada premijer Vučić. Predesednik Nikolić je otvoreno proruski nastrojen, zatim SPC, delovi akademije, neke opozicione stranke. I naravno Rusija koja podržava te snage u Srbiji.
Proslava u Banja Luci je na neki način kristalisala odnos Srbije prema BiH – poručila je da ne odustaje od RS kao ratnog plena. Smatram da je to bilo korisno i da će EU na to reagovati. Ovo je bio pre svega test za nju i njen u suštini neaktivan odnos prema BiH. BiH je potrebna značajnija podrška jer sama ne može izaći iz začaranog kruga. Dodik nema legitimitet kao političar zbog mnogo čega, ali vešto koristi krizu u EU. Tome treba stati na put.

VIJESTI.BA: Između ostalog izjavili ste i to da Vućič mora svoju deklariranu politiku prema BiH i RS-u koja nije najjasnija definirati na način koji će garantirati mogućnost funkcionalnije BiH. Srbija jeste jedan od faktora i garanta stabilnosti dejtonske Bosne i Hercegovine i u tome kontekstu Vučić može biti i jeste konstruktivan. Međutim dejtonska Bosna i Hercegovina i nije najfunkcionalnija država. Ako želi postati funkcionalnija, ako želi u Evropsku Uniju, BiH ne može ostati ovakva. Slažete li ste s tim da u tome cilju Vučić do sada nije dao nikakav doprinos, da zapravo cementira postojeće stanje i pored fraza o deklarativnoj to jest zajedničkoj opredjeljenosti u pravcu EU perspektiva.

BISERKO: Srbija i Hrvatska su potpisale Dejtonski sporazum, ali nisu nikakvi garanti za budućnost BiH. Naprotiv, Srbija je njen glavni kočničar. Uostalom, ni Dejtonski sporazum nije u sproveden, a svi se pozivaju na njega. Podsećanja radi, Aneks 7 odnosno povratak izbeglica nikada nije sproveden. Glavni cilj Beograda i RS je bio da opstruiše i spreči povratak. Time je dodatno konsolidovana etnička podela BiH. Bez funkcionalne Bosne nema stabilnog Balkana. Međutim, ono što brine je da EU nema odgovor na BiH. Proteklih 20 godina nije se gradio identitet bosanske države i to je veliki propust. Izdvojene etničke zajednice nisu odgovor niti su rešenje ne samo za BiH. Izgubljeno je mnogo vremena i zato je sada neophopdan ozbiljan napor  EU i SAD da završi posao u BiH.
Premijer Vučić se nije odrekao RS i zalaže se za status quo.

VIJESTI.BA: Naprednjačka stranka u Srbiji je najrelevantiji politički faktor u ovom trenutku. Međutim po mišljenju mnogih ni njena politička linija nije monolitna. Koje su po vašem mišljenju glavne struje unutar naprednjačke stranke i da li neke od njih mogu ugroziti onu koja je trenutno u dominantnom pložaju?

BISERKO: SNS jeste najjača stranka i ona je u suštini antizapadna stranka – to znači protiv tržišta, pravne države, pluralizma, tolerancije. Ona je više pokret nego strukturirana stranka koja je u ekspanziji zbog Vučićeve popularnosti. Zato se njeno članstvo ne suprotstavlja Vučićevoj proevropskoj retorici. To ne znači da ne postoje značajne razlike i nezadovoljstvo zbog takve orentacije. Tu je svakako predsednik Nikolić najglasniji oponent. Za sada Vučić nema alternative u vlastitoj stranci.
Njegov glavni problem je što nije došlo do suštinskih pomeranja u poslednje tri godine i što standard i dalje opada.

VIJESTI.BA: Da li smatrate da će naprednjačka politička garnitura, uz manje ili veće rotacije na samom njenom političkom vrhu uspijeti da Srbiju uvede u Evropsku uniju ili ipak naprednjaci samo nose štafetu?

BISERKO: Nažalost, Srbija u ovom trenutku nema opoziciju koja bi bila ozbiljan nosilac evropske politike. To ne znači da u društvu nema strujanja – ali nema političkog subjekta koji bi to nosio. Desni politički spektar je protiv evropeizacije i naginje evroazijskoj opciji koja u suštini nije definisana, bez programa je i samo simboliše antizapadni stav. Važno je da Vučić ostane na evropskoj orijentaciji makar i neiskreno. Srbija će se sporo menjati, uz velike otpore. Ali drugog rešenja nema. I pored toga što je EU u svojevrsnoj krizi, vrednosti na kojima ona počiva su jedina realna perspektiva za Balkan. Razbijanje Balkana na razne interesne sfere samo će dodatno doprineti njegovoj stagnaciji.

VIJESTI.BA : Vučić i Nikolić, propisno su izviždani na otvaranju Evropskog prvenstva u vateroplu od strane publike u beogradskoj “Kombank Areni”. Da li bi to trebalo imalo zabrinuti pomenuti dvojac. Narod obično ne voli političare, a ponajviše ne voli one za koje najčešće ima namjeru da glasa ili je već glasao. Suprotno tome nije li možda to pokazatelj da šira javnost i nije naklonjena Vučiću i pored medijske kontrole koja po ocijenama mnogih nije bila veća još od vladavine režima Slobodana Miloševića.

BISERKO: Nije problem samo u Vučiću, već u činjenici da nema artikulisane i konsolidovane opozicije. To je zato što nije napravljen ratni bilnas i što u suštini nije napušten Miloševićev projekt. To se pokazalo i na proslavi u Banja Luci. Samo prihvatanje poraza može da generiše energiju za obnovu, pre svega moralnu.

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

– See more at: http://vijesti.ba/clanak/293465/srbija-ne-odustaje-od-rs-a-kao-ratnog-plijena#sthash.XEBhMG97.dpufBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime