Srbija koristi prostorije BiH vrijedne 25 miliona eura

0
0

Srbija koristi prostorije BiH vrijedne 25 miliona eura!

Srbija, BiH – Dok se čeka konačni dogovor o raspodjeli imovine bivše SFR Jugoslavije kada su u pitanju diplomatsko-konzularna predstavništva, BiH već deset godina za prostore ambasade u Turskoj plaća kiriju, a Srbija koristi objekt koji Sporazumom o sukcesiji pripada našoj zemlji! Kako nam je rečeno iz diplomatskih izvora, BiH već godinama pokušava ući u posjed objekta u takozvanoj aleji ambasada u centru Ankare, ali svi pokušaji do sada bili su neuspješni.

Neuvjetni prostori

Objekt koji koristi Ambasada Srbije nalazi se u jednom od najljepših dijelova Ankare, gdje su smještene skoro sve ambasade. Zgrada ambasade ima nekoliko spratova i osam dunuma zemljišta. Prema procjenama nezavisnih stručnjaka, cijelo imanje košta između 20 i 25 miliona eura!

Za to vrijeme, bh. diplomatsko-konzularno predstavništvo smješteno je u daleko manjem objektu, a zbog nedostatka sredstava, plaćanje kirije za našu državu preuzela je Turska agencija za međunarodnu saradnju (TIKA). Kako nam je rečeno, cijena kirije iznosi 80.000 eura godišnje, a za deset godina korištenja tih prostorija otišlo je skoro milion KM!

ambasada-srbije-ankara

Zgrada u kojoj se nalazi Ambasada Srbije pripao BiH

No, osim što smo osuđeni na sadaku, odnosno da neko za nas plaća kiriju, kako saznajemo, prostorije koje Ambasada BiH koristi u potpunosti su neuvjetni.

– Kao ambasada nismo u mogućnosti praviti prijeme ili izložbe u kojima bismo predstavljali našu državu, njenu kulturu i tradiciju. Na tim prijemima često se može ugovoriti saradnja, donacije, investicije, ali mi nemamo to gdje organizirati. Uz to, sva sredstva koja TIKA izdvoji za kiriju mogla bi se preusmjeriti na druge projekte u BiH, a radi se o solidnim sredstvima – kazao nam je jedan naš diplomata.

Osim toga, kako saznajemo, Ambasadi BiH dodijeljena je velika parcela zemljišta također na atraktivnoj lokaciji, iznad centra grada.

Odlična investicija

– Nakon što je Ambasada Turske u Sarajevu napravila više spratova nego što je planirano, Turska je odlučila BiH za potrebe gradnje nove ambasade dodijeliti zemljište. No, to zemljište i dalje je prazno, jer nema novca da se nešto pravi, bila bi to odlična investicija – navodi diplomata.

Nema sistema komunikacije

Kako saznajemo, Ambasada BiH u Turskoj ima i mnogih tehničkih problema. To je jedina naša ambasada koja nema utvrđen sistem komunikacije na unutrašnjem planu, kao ni s institucijama BiH. Posljednja greška dogodila se nakon dvostrukog bombaškog napada u Ankari. Niko od službenika Ambasade nije obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova BiH o detaljima događaja, pa je Ministarstvo u javnost pustilo saopćenje o događaju koje je bilo puno dezinformacija!
Autor: K. KEŠMER

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime