Srbija ipak zatražila veto od Rusije na rezoluciju o genocidu u Srebrenici?

0
17

5575d06f-ae90-4b7e-b5db-564eb0765237-srebrenica-690x480Srbija, BiH – Rezolucija o Srebrenici koju je Velika Britanija pripremila vjerovatno neće proći proceduru glasanja, piše “Danas“.

To su beogradskom listu rekli diplomatski izvori bliski Vladi Srbije, a u sjedištu UN-a u New Yorku je rečeno da nije izvjesno da će se o rezoluciji izjašnjavati Savjet bezbjednosti.

“Uporno plasiranje jedne rezolucije čiji tekst u prethodnim konsultacijama nailazi na otpore često ne bude ni stavljen na glasanje”, rekli su za Danas diplomatski izvori bliski Vladi Srbije.

Kako je listu Danas rečeno u UN-u, neizvjesno je da li će se rezolucija naći pred Savjetom bezbjednosti ili Generalnom skupštinom. “Dokumente koje usvoji SB imaju obavezujuću snagu za zemlje članice Ujedinjenih nacija za razliku od onih koje usvoji Generalna skupština”, objašnjeno je listu Danas iz UN-a.

Međutim, diplomatski izvori iz Vlade Srbije tvrde da, ukoliko se rezolucija ne pojavi pred Savjetom bezbjednostiUN-a, to ne znači da će se naći u Generalnoj skupštini na usvajanje.

“Ne znači uopšte da će se ići na Generalnu skupštinu UN. Pripreme za to su još teže od Savjeta bezbjednosti UN. Treba imati u vidu da Velika Britanija nije, kao bivša država kolonizator, nimalo omiljena na UN sceni”, tvrde sagovornici Danasa.

Oni napominju da je Srbija već neformalno tražila od Rusije da uloži veto na rezoluciju o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiće i formalan zahtjev ministarstvu vanjskih poslova Rusije da stavi veto na rezoluciju o srebreničkom genocidu u Savjetu bezbjednosti“, tvrde diplomatski izvori bliski Vladi Srbije.

U tom dopisu koji će Ministarstvo vanjskih poslova uputiti Rusiji biće razložen stav srpske vlade o protivljenju usvajanju rezolucije o Srebrenici, uz konstataciju da takav dokument ne doprinosi pomirenju i stabilnosti u regionu. Uz to, tvrde sagovornici lista Danas, biće zatraženo da Rusija uloži veto u Savjetu bezbjednosti UN-a.

Upitani da li su onda istiniti navodi pojedinih beogradskih listova o tome da Rusija ima spisak uslova koji bi u tom slučaju bili ispostavljeni Srbiji, sagovornici upućeni u događaje i namjere državnog vrha u vezi sa srebreničkom rezolucijom to demantuju. Oni tvrde da bi Rusija svakako uložila veto na taj dokument jer se principijelno protivi “takvoj politici EU i SAD”.

Prema njihovim rečima, ni Kina, država članica Saveta bezbjednosti UN-a, nema pozitivno mišljenje o tekstu rezolucije o srebreničkom genocidu. Međutim, kako kažu, neće biti potrebe da i oni reaguju, jer je zbog protivljenja Rusije već prilično jasna situacija da rezolucija ne može da prođe Savjet bezbjednosti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija protivi tekstu rezolucije o srebreničkom genocidu, uz isticanje da Srbiju niko nije ni pitao za mišljenje. On je, međutim, na konferenciji za novinare krajem prošle nedjelje rekao da Srbija nije tražila veto od Rusije, ne precizirajući da li će to ipak učiniti.

Pojedini mediji spekulišu da je prije obraćanja novinarima, Vučić na sjednici Vlade Srbije tražio od ministara pojedinačno da kažu da li se slažu sa rezolucijom o Srebrenici. Dok pojedini izvori tvrde da je neslaganje bilo jednoglasno, dotle se u medijima pojavljuje spekulacija da su tri člana Vlade podržali rezoluciju.

(Novi.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime