Srbija i BiH uskoro otvaraju zajedničko predstavništvo u Istanbulu

3
43

Rasim Ljajić, Denis Zvizdić

Balkan – Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i predsjedavajući Vijeća ministar Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u Novom Pazaru istakli su važnost dobrosusjedskih odnosa, kao nužan preduslov za bolju ekonomsku saradnju i razvoj zajedničkog tržišta.

Poručili su da je posjeta turskog premijera Ahmeta Davutoglua Srbiji važna za ekonomski razvoj regije.

Ljajić i Zvizdić su posjetili Novi Pazar nakon što je ranije, zbog loših vremenskih uslova, otkazana planirana posjeta Davutoglua i premijera Srbije Aleksandra Vučića tom gradu.

Ljajić je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih ekonomskih odnosa između dvije zemlje i naglasio da su napravljeni konkretni koraci u razvoju trilateralne saradnje Srbija-Turska-Bosna i Hercegovina.

On je najavio otvaranje zajedničkog ekonomskog predstavništva Srbije i Bosne i Hercegovine krajem januara u Istanbulu, čije će troškove snositi Ministarstvo ekonomije Republike Turske.

“Obe zemlje će imati mogućnosti da predstave, ne samo turističke i trgovinske, nego ukupne privredene potencijale, i biti najbolja spona između naših zemalja u ekonomskom smislu sa velikim turskim tržištem”, najavio je Ljajić i dodao da će Srbiji i Bosni i Hercegovini na raspolaganju biti oko 150 ekonomskih predstavništava Turske širom svijeta.

Saradnja u energetici, poljoprivredi, turizmu

Osvrnuvši se na jučerašnje razgovore sa turskim zvaničnicima i premijerom Turske Davutogluom i na održani poslovni forum u Beogradu, on  je ocijenio da po prvi put postoji obostrano interesovanje velikog broja privrednika Turske i Srbije za zajedničkom poslovnom saradnjom.

“Verujem da će naredna godina biti godina turskih investicija”, istakao je Ljajić, izrazivši očekivanje da će dio tih investicija doći i u Sandžak.

Saopštio je da se sa Turskom pregovara o kreditiranju izgradnje puteva između Novog Pazara i Tutina i Sjenice i na jugu Srbije u ukupnom  iznosu od 40 miliona dolara i o donaciji od deset miliona dolara za aerodrom “Morava” kod Kraljeva.

Prema njegovim riječima, otvaranje tog aerodroma bi puno značilo za Sandžak u smislu dolaska većeg broja poslovnih ljudi i turista iz Turske.

“Nadam se da je konačno došlo vreme da realizujemo obe donacije, i kad govorimo o infrastrukturi i izgradnji aerodroma u Kraljevu”, poručio je Ljajić.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, koji je bio domaćin Ljajiću i Zvizdiću, najavio je intenzivniju saradnju na polju kulture i sporta, ali i između privrednika ovog kraja sa poslovnim ljudima iz Bosne i Hercegovine te skorašnje održavanje poslovnog foruma u Novom Pazaru.

Ljajić je kazao da je, poslije Njemačke i Italije, Bosna i Hercegovina treće izvozno tržište za proizvode iz Srbije. Kako je rekao, prošle godine ukupan izvoz je iznosio 990 miliona eura.

On je podsjetio da su na prvoj zajedničkoj sjednici Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH ove godine definisani oblici saradnje u oblastima energetike, poljoprivrede, turizma i trgovine.

“Želimo da popravimo, pre svega, putnu komunikaciju između dve zemlje, da bi trgovinska razmena bila na daleko većem nivou nego što je do sada”, rekao je Ljajić.

Zvizdić je izjavio da su Srbija i Bosna i Hercegovina jedna za drugu jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, “što nas vodi ka vrlo ozbiljnom razmišljanju o zajedničkom učešću na trećim tržištima i kvalitetnijoj komunikacionoj povezanosti i ekonomskoj saradnji”.

Mir i stabilnost

Ukazavši na značaj dobrosusjednih odnosa, Zvizdić je podsjetio na ključne prioritete u vanjskoj politici BiH, javlja Anadolija.

“To su mir i stabilnost u regionu, razvoj procesa pomirenja kao opće osnove za svaku vrstu političkog, ekonomskog i društvenog razvoja Bosne i Hercegovine i Srbije i zaista na to obraćamo veliku pažnju i jako cijenimo napore koje Srbija i premijer Vučić čine u tom pravcu.  Sve skupa nas obavezuje naravno više puta ponovljeno obećanje i ustvari dominantni vanjskopolitički cilj Srbije i Bosne i Hercegovine, a to je sadržajnija, kvalitetnija saradnja i posebno dalji kvalitetan razvoj odnosa Srba i Bošnjaka.  Na tome ćemo nastaviiti raditi i u narednom periodu.”

Zvizdić je najavio posjetu Beogradu i napomenuo kako će sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem na poziv turskog premijera Ahmeta Davutoglua, krajem januara boraviti u posjeti Istanbulu gdje će učestvovati na poslovnom forumu.

“S druge strane, Srbija i Bosna i Hercegovina su jedna za drugu jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, što nas vodi ka vrlo ozbiljnom razmišljanju o zajedničkom učešću na trećim tržištima i kvalitetnijoj komunikacionoj povezanosti i ekonomskoj saradnji”, dodao je Zvizdić.

Izrazio je spremnost učešća na poslovnim forumima koji će prezentirati potencijale manje razvijenih gradova i u jednoj i u drugoj zemlji.

Regija će biti spremna na vrlo ozbiljne investicije i otkloniti sve prepreke investiranju, kazao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, politika ni na koji način ne smije biti prepreka dinamičnijem razvoju BiH i Srbiije, ali i regije Zapadnog Balkana.

Davutoglu je u ponedjeljak sa državno-privrednom delegacijom doputovao u posjetu Beogradu gdje je razgovarao sa Vučićem i drugim zvaničnicima.

Turski premijer je nakon sastanka izjavio je da je Srbija glavna zemlja na Balkanu i da je bez pozitivnog doprinosa Srbije teško imati mir u regiji.

Istakao je i da Turska podržava dijalog Beograda i Prištine i kazao da je Vučiću čestitao na otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU i na uspješnom predsjedavanju OSCE-om.

Davutoglu je podsjetio da je nedavno došlo i do pozitivnog dijaloga Turske i EU.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. Potpredsednik Vlade Republike Srbije g-din Rasim Ljajić je najbolji, najsposobniji i najlepši političar u Bošnjaka, ma gde oni bili. Blago Srbiji, a pogotovo Sandžaku, što imaju Rasima. Zato Denise, gledaj i uči, hvala Bogu, imaš i od koga.

  0

  0
   • Ja bih Harune, ali bi to bilo tako sebično od mene. Jer Rasim je opšte dobro svih nas u Republici Srbiji, a u Sandžaku pogotovo. Bez njega bi Vlada bila manje učinkovita, a politička scena mnogo siromašnija za nove ideje, vizije i misije. Zato ću ja biti samo jedna od mnogih koja će iz prikrajka podržavati najsposobnijeg Bošnjaka na ovim našim prostorima.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime