Srbi među 11 naroda koji izumiru, muslimanska populacija konstantno raste

0
1

rast-populacije-620x400Srbija – Srbija se, uz Portugal, baltičke zemlјe, Rumuniju, Ukrajinu i druge, nalazi u grupi od 11 država čija se populacija sve više smanjuje iz godine u godinu.

Prema demografskim podacima, Srbija godišnje gubi između 35.000 i 40.000 stanovnika. Skoro tri miliona stanovnika starije je od 50 godina, a srpske porodice mahom imaju samo jedno dijete.

Odnos umiranja i rađanja u Srbiji još od 1956. je takav da ne postoji ni prosta reprodukcija – da djeca zamjenjuju roditelјe, što uzrokuje konstantno smanjenje broja stanovnika.

Pored Srbije, stanovništvo gube i komšijske zemlјe Makedonija i BiH gdje rast bilježi jedino muslimanska zajednica.

Međutim, broj muslimana ne raste samo u tim zemlјama već i u cijelom svijetu, pokazala je najnovija studija Instituta “Pju” iz Vašingtona.

Ukoliko se dosadašnji demografski trend nastavi, islam će biti religija sa najvećim brojem stanovnika do 2070. godine.

Procjene su da će se sredinom vijeka muslimanska populacija uvećati za čak 73 odsto, te će tako činiti trećinu svjetskog stanovništva. Neke od evropskih država, uklјučujući Makedoniju i BiH, do tada će postati većinski muslimanske. U Makedoniji će 2050. muslimani činiti čak 56 odsto ukupnog broja stanovnika, dok će u BiH (uklјučujući i Republiku Srpsku) taj procenat biti oko 50, navodi se u studiji.

“Glavni razlog rasta muslimanske populacije je taj što oni imaju najveću stopu nataliteta, sa prosječno troje djece po porodici, dok hrišćani taj prosjek drže na 2,7. Takođe, najveći procenat stanovnika mlađih od 15 godina su muslimani, čak 34 odsto. Štaviše, populacija islamske vjeroispovesti će u čak 51 državi činiti većinsko stanovništvo do 2050, a čak 40 odsto hrišćana živeće u saharskoj Africi”, rekao je Alan Kuperman, direktor instituta “Pju”.

U ovom trenutku, hrišćanska populacija je sa skoro 2,2 milijarde sljedbenika i dalјe najbrojnija, dok islam ima 1,6 milijardi.

(Blic)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime