Sramota na graničnim prelazima: Poderane zastave na zahrđalim jarbolima dobrodošlica u BiH!

0
10

Sarajevo – U Bosni i Hercegovini ima 85 graničnih prelaza. Zamjerka na to kako su uređeni, odnosno da su neuređeni, kako na njima nisu adekvatno istaknuta državna obilježja, te da su na pojedinim prelazima zastave na pola koplja, zgužvane, a na pojedinim čak i poderane, iznesena je i u parlamentu BiH tokom posljednje sjednice Predstavničkog doma.

Šefik Džaferović, poslanik u Predstavničkom domu, zatražio je od Vijeća ministara BiH informaciju o tome ko održava granične prelaze, te odgovor zbog čega nisu istaknuta državna obilježja na graničnim prelazima i zbog čega zastave nisu adekvatno postavljene, pišu Nezavisne.

“Posebno me zanima ko je odgovoran i nadležan za isticanje državne zastave na graničnim prelazima, njen izgled i stanje u kojem se nalazi. U zadnjih nekoliko godina redovno, kad prelazim državnu granicu BiH, doživim neprijatnost kada pogledam kako izgleda i u kakvom je stanju zastava zemlje na mnogim prelazima”, rekao je Džaferović.

Ističe da je na jednom graničnom prelazu zastava BiH istaknuta na zarđalom jarbolu, pocijepana, spuštena, spala na pola jarbola i oslonjena na neki grb koji je već zarastao.

“To je tužna i sramna slika stanja i obilježja BiH i prvog utiska koji se dobija kada se ulazi u BiH”, rekao je Džaferović u parlamentu BiH i tražio da o stanju na graničnim prelazima bude obaviješten parlament.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH, rekao je da to nije nadležnost ovog ministarstva, a ni Vijeća ministara, te da je nadležnost brige o graničnim prelazima u BiH data Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

“To pitanje treba njima postaviti. Oni gazduju”, rekao je Mektić.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) ističe da je odlukom Vijeća ministara BiH iz 2009. godine dato u nadležnost Upravi za indirektno oporezivanje održavanje graničnih prelaza.

“U skladu sa Pravilnikom o organizaciji Uprave i sistematizaciji radnih mjesta, formiran je poseban odsjek za upravljanje i održavanje objekata UIO i graničnih prijelaza. Podsjetiću da u BiH postoji ukupno 85 graničnih prijelaza, od toga su 22 za pogranični promet, što znači da na njima nema službenika UIO, već samo Granične policije BiH”, objašnjava Kovačević.

Ističe da na godišnjem nivou, UIO u budžetu ima na raspolaganju ukupno 199.000 KM za investiciona i tekuća održavanja svih objekata Uprave, a ukupno ih je oko 500.

“U skladu sa zaista ograničenim raspoloživim finansijskim sredstvima kao i ograničenim brojem zaposlenih na održavanju objekata, pruža se maksimum u smislu održavanja istih”, dodaje Kovačević.

Naglašava da nije navedeno o kojem se graničnom prelazu radi, kada je u pitanju “poderana zastava”, te da predstavnici UIO obilaze granične prelaze, ali da bi trebalo i da zaposlenici, ako imaju problem ili ako im nešto fali, o tome da obavijeste nadležne.

(Bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime