Sramota: Doktor nauka bez posla, asistent žena koja je studirala 20 godina

0
0

– Pošto je država uložila u mene, željela sam ovdje da ostanem i odmah počnem da radim, kaže Sonja Pajić

Vukovac u osnovnoj školi i gimnaziji, sa 23 godine diplomirala španski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, s prosječnom ocjenom 9,43. Objavljivala je naučne radove, usavršavala se u Americi i Rusiji, radila na fakultetu u Španiji. Doktorirala je i postala majka. Sonja Pajić danas ima 32 godine, a posla u Srbiji za nju nema, jer je, kako kažu, previše kvalifikovana.

Kao stipendistkinja Fonda za mlade talente Srbije i stipendistkinja Ministarstva prosvjete i sporta, željela je da odmah po završetku osnovnih studija počne da radi.

“Pošto je država uložila u mene, željela sam ovdje da ostanem i odmah počnem da radim”, kaže Sonja Pajić.

Otišla je najprije u osnovnu školu, gdje joj je, kako navodi, direktorka rekla da “njima ne treba doktorand i neko ko će da se usavršava, već neko ko će da radi u školi”.

“U stvari, priča iza te priče je bila da su oni već imali nekoga. Danas u Srbiji u većini slučajeva kada tražite posao, konkurs je samo pro forme. Obično je neko već tu. Oni koji žele da rade su već diskvalifikovani jer se prvo traži osoba, a onda se raspiše konkurs”, ističe ona i dodaje da je u drugoj školi u koju je otišla dobila isti odgovor.

Nakon toga dobija posao u Granadi u Španiji. Tamo je bila godinu dana. Mogla je da ostane, ali, kaže, željela je da se vrati u Srbiju.

“Imala sam sreće da tokom školovanja dosta vremena provedem u inostranstvu. Bila sam šest meseci u Londonu, mesec i po dana u Americi. Proputovala sam svet. Mnogi ljudi se čude, ali ja sam zaista želela da se vratim ovde”, objašnjava Sonja Pajić.

Od svih neuspješnih pokušaja da dobije posao, jedan događaj se posebno izdvaja. On je presudio da izađe u medije. Naime, prije četiri godine Sonja Pajić konkurisala je za mjesto asistenta za španski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Uprkos tome što je ispunjavala sve uslove, ovo mjesto dodjeljeno je, kako kaže, gospođi koja je osnovne studije završavala 20 godina. Sonja je tada pokrenula sudski postupak koji je trajao tri godine. Kada je pravda zadovoljena, tada je istekao i rok ovog radnog mjesta. Takođe, više nije mogla da bude asistent jer je u međuvremenu postala doktor nauka, piše b92.

OSLOBOĐENJE PORTALBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime