Sraman potez: ANUBiH povukla pokroviteljstvo nad ‘Rječnikom’ akademika Dževada Jahića

4
82

U Islamskom centru u Zagrebu, uz nazoènost autora Dževada Jahiæa, predstavljen je Rjeènik bosanskoga jezika koji æe poslužiti, reèeno je, kao uporište cjelokupnog suvremenog kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine. (Stipe Mayiç - Anadolu Ajansi)

Sarajevo – Nakon kontroverze koju je u javnosti izazvao proteklih sedmica,Rječnik bosanskog jezika akademika Dževada Jahića izgubio je pokroviteljstvo koje mu je ranije dodijelila Akademija nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH). 

Iz ove krovne naučne asocijacije u ponedjeljak 9. novembra stiglo je saopćenje u kojem se kaže da je na osnovu člana 83. Statuta ANUBiH Izvršni odbor ANUBiH na svojoj 34. sjednici održanoj 30. novembra 2015. godine donio odluku da se povlači odluka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine o davanju pokroviteljstva „Bošnjačkoj asocijaciji 33“ za izdavanje djela Rječnik bosanskog jezika autora Dževada Jahića, data 2. marta 2011. godine.

– Traži se od „Bošnjačke asocijacije 33“, njenih suizdavača Rječnika bosanskog jezika i izdavača da u impresumu, podacima o katalogizaciji i drugim stranicama kojima se identificiraju ova izdanja ni pod kojim uvjetima i ni u kakvoj formulaciji ne navode Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine kao pokrovitelja budućih izdanja.

– Moli se Odjeljenje humanističkih nauka ANUBiH da razmotri objavljene tomove Rječnika bosanskog jezika čiji je autor gospodin Dževad Jahić i da svoje mišljenje dostavi Izvršnom odboru ANUBiH.

U obrazloženju odluke se navodi da je nakon dobivanja pisma novinarke BHT1 u kojem se ukazuje na sporne dijelove rječnika, Izvršni odbor ANUBiH stručnu ocjenu prepustio Odjeljenju humanističkih nauka, te Biblioteci ANUBiH .

U nastavku obrazloženja ANUBiH navodi niz razloga za svoju odluku, ističući da predstavljaju ozbiljnu povredu, ne samo pravnih, nego i etičkih normi u oblasti nauke i izdavaštva.

Evo razloga za povlačenje odluke o pokroviteljstvu:

1. Nije postojalo odobrenje organa ANUBiH tadašnjem Centru za leksikologiju i leksikografiju da se da pokroviteljstvo Rječniku, niti da se akademik Muhamed Filipović označi kao lice koje predstavlja pokrovitelja

2. Nijedan organ ANUBiH nije odobrio stavljanje loga ANUBiH na Rječnik, budući da ANUBiH nije bila ni izdavač, ni suizdavač Rječnika (zapisnik sa sjednice Izvršnog odbora od 23. februara 2011. godine, Ad. 4).

3. S obzirom na to da su prva dva toma Rječnika već bila objavljena, Odjeljenje humanističkih nauka ANUBiH je na sjednici od 17. februara 2011. godine zaključilo da treba naknadno prihvatiti pokroviteljstvo, aline i suizdavaštvo Rječnika. Ujedno je zatraženo da se u narednim izdanjima izuzmu „sve naznake“ koje bi mogle voditi eventualnom nesporazumu. Za naredna izdanja odlučeno je „da svakako treba ukloniti logo ANUBiH na koricama Rječnika i naziv Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine uz ime „Bošnjačka asocijacija 33“ na naslovnim stranama“ (zapisnik sa sjednice Izvršnog odbora ANUBiH od 23. februara 2011. godine, Ad. 4). O navedenim zaključcima predsjednik ANUBiH je dopisom 01-01-136/11 od 2. marta 2011. godine obavijestio „Bošnjačku asocijaciju 33“. Izdavač Rječnika nije imao obavezu da dostavlja primjerke objavljenih tomova pokrovitelju.

4. Uvidom u tomove 3, 4, 5 i 6 Rječnika konstatirano je da je izdavač promijenjen, umjesto „Bošnjačke asocijacije 33“ kao izdavač se pojavljuje sam autor. Organizacija koja je tražila i dobila pokroviteljstvo dobila je, barem po jednom dijelu impresuma, samo ulogu suizdavača. ANUBiH na ovu promjenu nije skrenuta pažnja, tako da je njena reakcija izostala. Uvidom u tom 7. konstatirano je da ISBN sadrži oznaku – 534 – koja upućuje na pojedinca kao jedinog izdavača. ANUBiH ne daje pokroviteljstvo ili suizdavaštvo pojedincima, pa su stoga ovakve radnje gruba povreda pokroviteljstva.

5. Šesti tom nema vlastiti CIP, tj. nije registriran u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci. Istovremeno ISBN broj je kopiran s petog toma. ANUBiH ne može i ne smije stajati iza ovakvih postupaka.

6. U tomovima 6 i 7, koji su objavljeni 2014. godine, se kao drugi pokrovitelj pojavljuje Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti. O ovome ANUBiH nije bila nikada obaviještena, niti je dala saglasnost za takav postupak. U ime oba pokrovitelja je navedeno ime akademika Muhameda Filipovića. On je označen kao direktor Centra za leksikologiju i leksikografiju ANUBiH, iako mu je ta funkcija prestala 2013. godine (zapisnik sa sjednice Predsjedništva od 28. maja 2013. godine).

Odluku je potpisao predsjednik ANUBiH, akademik Miloš Trifković. 

(Radiosarajevo)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  • Biće da je duševno slab. Dovoljno mi je bilo pročitati komentare njegovih bivših studenata pa da zaključim ovo drugo. Inače, poznat je kao loš profesor u smislu da se ne ponaša po planu i programu, bošnjački je nacionalista koji takve studente prepoznaje i favorizuje ih u odnosu na ostale. Ovakav profil profesora je idelan za akademika BANU. Često pljuješ na SANU, a ja se pitam kakva je to akademija kad joj je Gensek jedan muftija.

   0

   0
 1. ANUBIH je porobljena institucija. Ako su oni izdali Jahica pa on ima slobodne institucije poput BANU-a koja ne mora da pita četnike sta može da uradi.

  0

  0
 2. U Prijedor da posaljete akademika Jahica .
  Da spreci Srpsku omladinu , da se popisavaju na vasu kulturu .
  Svojom dobrotom ce naci zajednicki jezik i bit ce omiljen,
  Cekamo ga .

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime