Sraman govor ruskog ambasadora u UN-u: Srbi su patili kao drugi, ako ne i više

0
95

BiH – Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim narodima (UN) Vitalij Čurkin rekao je da se Rusija zalaže da budu istraženi svi zločini koji su tokom sukoba u Bosni i Hercegovini izvršeni nad svim narodima, Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, zapitavši se treba li postavljati pitanje ko je od njih stradao više.

Navodeći podatak da je više stotina hiljada Srba moralo napustiti svoje domove, Čurkin je rekao da se može zaključiti da su Srbi patili kao drugi, ako ne i više.

On je dodao da se pred regionom i svijetom postavlja zadatak da se postigne potpuno smirivanje situacije u BiH, te da bi usvajanje nacrta rezolucije koji je iznijela Velika Britanija bilo kontraproduktivno i samo vodilo povećanju tenzija u regionu.

Vijeće sigurnosti UN-a: Rezolucija nije usvojena zbog Rusije

„Taj nacrt je nekonstruktivan, konfrontativan i politički motiviran. Sadržavao je značajna iskrivljivanja čiji je rezultat da se krivica za ono što se dogodilo svaljuje samo na jedan narod. Pristup prema kom se iz svih ratnih zločina izdvaja samo jedan, apsolutno je neprimjeren i produbljuje ionako podijeljeno društvo u BiH”, rekao je Čurkin, javlja Patria.

On je podsjetio da je Rusija predložila alternativnu, izbalansiranu varijantu, ali da su njeni ključni prijedlozi ignorirani.

„Dijametralno suprotne reakcije multietničkog i multikonfesionalnog društva samo su nas učvrstili u uvjerenju da takav dokument, kad bismo ga usvojili, ne bi služio miru na Balkanu, već bi samo još više oživio stare rane, osuđujući region na konzerviranje napetosti i udaljujući perspektive uspostavljanja trajnog mira.“
Čurkin je rekao da je takav stav iznesen i u pismima zvaničnika Srbije i Republike Srpske upućenim UN-a.

On je upozorio da se u širem kontekstu u predloženom nacrtu ne može ne uočiti pokušaj da se izvrši pritisak na Banju Luku i Beograd.

„Zadatak Vijeća sigurnosti je da jača mir, a ne da ga uzdrmava“, poručio je Čurkin, dodavši da historičarima treba ostaviti da se bave genezom jugoslavenske krize, a ne da se u to upliće Vijeće sigurnosti.

Podsjećanja radi, UN jučer nije usvojio Rezoluciju o Srebrenici upravo zbog Rusije.

Od BiH do Sirije: Svi Čurkinovi stavovi

U vremenu ’90-ih, Čurkinova uloga na Balkanu ostala je zapamćena u smislu specijalnog ruskog izaslanika za pregovore tokom rata u BiH. Sarajlije se dobro sjećaju koliko i kako su trajali prekidi vatre koje su nadgledali Rusi, a dogovBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime