“Sprovodite zakon o zabrani diskriminacije”!

0
4

s_584755172478Sarajevo – Povodom  Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. decembra, Misija OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Delegacija Evropske unije u BiH/Specijalni predstavnik u BiH, Ured Vijeća Evrope u BiH i Ured Rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija izražavaju snažnu podršku institucijama BiH u provedbi Zakona o zabrani diskriminacije u BiH. 

-Pozivamo vlasti, kako na entitetskom tako i na državnom nivou, da ulože veći trud i osiguraju da se Zakon o zabrani diskriminacije u BiH nastavi provoditi u praksi, u interesu svih građana BiH –  kazao je šef Misije OSCE-a u BiH Fletcher M. Burton.

Dodao je da izričita zabrana diskriminacije šalje jasan signal da nema mjesta niti za jedan oblik diksriminacije u savremenom bh. društvu.

– Jedan od najvećih izazova u domenu ljudskih prava u BiH i dalje je diskriminacija i inkluzija ranjivih grupa, Roma i manjina, ali i žena i djece, osoba s invaliditetom, povratnika, kao i pripadnika LGBTI zajednice. Za Evropsku uniju, postojanje i djelovanje nezavisne i odgovorne Institucije ombudsmana za ljudska prava je ključno u borbi protiv diskriminacije. Sve relevantne strane moraju podržati institucije BiH u ispunjavanju obaveza koje proističu iz ovog zakona – izjavio je ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH.

Trenutno je i dalje nizak broj preporuka Ombudsmana BiH za ljudska prava implementiranih od vlasti na lokalnom, entitetskom i državnom nivou.

– Uklanjanje diskriminacije u svim oblastima predstavlja glavni cilj Daytonskog mirovnog sporazuma. Uživanje ljudskih prava i sloboda, u skladu s Ustavom i međunarodnim sporazumima, mora se osigurati svim građanima BiH bez diskriminacije po bilo kom osnovu. To je početna tačka na kojoj počiva sve ostalo – izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Vršilac dužnosti Rezidentnog koordinatora u BiH Florence Bauer kazala je da je zabrana diskriminacije po svim osnovama ugrađena u sve temeljne konvencije UN-a i regionalne sporazume o poštivanju ljudskih prava koje je potpisala BiH.

– Obavezujemo se da ćemo osigurati ugradnju svih ovih međunarodnih odredbi u domaće politike rada i prakse djelovanja svih odgovornih strana u BiH, posebno pružalaca usluga na lokalnom nivou vlasti – dodala je Bauer.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey je rekla da je uloga nezavisnog i efikasnog pravosuđa i pravovremenog izvršavanja presuda posebno važna za primjenu vrijednosti Zakona o zabrani diskriminacije u praksi.

– Evropska konvencija o ljudskim pravima, članom 14. i Protokolom 12., i sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava pružaju smjernice u pogledu Zakona o zabrani diskriminacije – navela je Hennessey.

(source.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime