Spriječimo novo etničko čišćenje – donirajmo 5€ za Podrinje

0
19

podrinjePodrinje  ̶   U poznatom djelu Muhammeda el Gazalija, « Obnovi svoj zivot », autor spominje izraz ljudske prirode koja ima siroko znacenje pa navodi : « Ponekad se moj i tvoj sud razlikuju o jednoj te istoj stvari do te mjere da ces ti nesto hvaliti,a ja to isto kuditi. »

Obzirom da zivimo u vremenu kada su se ljudske vrijednosti izmjenile za 180° i kada skoro svi zivimo mehanickim nacinom zivota sa pomalo otupjelim osjecajem interesovanja za okolinu (a kamoli sire), onda nam spoznaja da postoje pojedinci i grupe koji drze do pravih ljudskih vrijednosti (kako moralnih tako i drustvenih) dodje kao prvi zracak sunca u proljece koji otapa vec dugo nagomilani snijeg i led i pomaze biljnom svijetu da se probije i ozeleni. Isto tako covijek, kao slabo bice koje lahko potpada pod vec izrezirane scenarije od strane drugih, treba taj zracak kako bi shvatio da je on taj koji moze praviti promjene.

Rađanje ideje

Sve ovo dosad gore kazano je uvod u jednu zdravu ideju koja se rodila tamo gdje je bilo najvise smrti. Naime, ideja koja je vodilja Udruzenja « Prosvjetitelj» jeste rezultat zdrave ljudske prirode koja je jedino takva prihvatljiva.

Ovo udruženje, « Prosvjetitelj-Muallim » nastalo je s ciljem afirmacije univerzalno pozitivnih vrijednosti. Njihov kompletan rad je utemeljen na duhovnoj snazi koja se crpi iz islama kao svevremenske vrijednosti.

Ovo udruzenje nastalo je 1993.god. na podrucju tada opkoljene Srebrenice. U svojoj prvoj fazi postojanja svodilo se na borbu za goli opstanak. U pocetku je Prosvjetitelj provodio stalne obuke vojnika Armije BiH kako bi stekli znanje iz borilackih vjestina, a sve u cilju odbrane svoje zemlje i naroda od agresora.

Danas se njihovo djelovanje rasirilo na vise sektora :

-Sektor za ekonomsko djelovanje ( poljoprivredna zadruga);

-Sektor za humano djelovanje (podjela humanitarne pomoci i skolskog pribora, stipendiranje, konvoj ljekara);

-Sektor za informisanje i odnose s javnoscu;

-Sektor za edukaciju (kursevi engleskog jezika i informatike, edukacija mladih, islamske tribune);

-Sektor za kulturu i tradiciju Bosnjaka muslimana;

-Sektor za afirmaciju zene muslimanke.

Poseban akcenat  u svom radu “Prosvjetitelj” daje promociji porasta nataliteta Bosnjaka. Projekat “Podrska prirodnom prirastaju u Podrinju i manjem BH entitetu” zamisljen je kao stimulacija za sklapanje mladih bracnih zajednica, te poticaj nataliteta na pomenutom podrucju.

Ovo su samo neke od njihovih aktivnosti, jer svakim danom nastoje napraviti bolju i jacu Bosnu a s time ojacati i Bosnjake, te prosvjetliti i osnaziti pojedinca za preuzimanje incijative i odgovornosti u vlastitoj zajednici.

Doprinos Bošnjaka u Luksemburgu

Ovu misiju dijele i  Bosnjaci u Luksemburgu, gdje je grupa iskusnih, potpomognuta mladim narastajem, pocela sa akcijom prikupljanja novcanih sredstava kako bi pomogli realizaciji idejaa Prosvjetitelja. Naime, nije rijec o klasicnom prikupljanju pomoci (u ovom slucaju novcane) koja traje jednokratno, nego ukljucivanju sto vise clanova koji mjesecnim izdvajanjem simbolicnih 5€ pomazu brzoj i boljoj realizaciji zamisljenih ciljeva ovog udruzenja.

Za nepunih mjesec dana akciji se rado odazvalo vise od 50 Bosnjaka i Bosnjakinja koji su nesebicno podrzali ovu ideju. Proteklog vikenda poslan je i prvi prikupljeni novac udruzenju. Broj clanova ove akcije svakim danom raste, što nam samo potvrdjuje ispravnost ove ideje kao i to da jos uvijek postoje savjesni Bosnjaci cija dusa i dalje zivi u Bosni i Sandzaku, bez obzira na kilometre koji ih dijele.

Uključimo se svi u akciju

Željeli bi da ovaj tekst bude proljetna zraka sunca koja će probuditi pokretacku snagu u nasim srcima kako bi odlucno krocili u ostvarenju zdravih ideja za jacanje nase domovine. Jedne prilike sekretar udruzenja Nisvet je rekao “…koga vojno otjeraju s kucnog ognjista on ima jos jacu zelju da se vrati, ali kada ljude ekonomski otjeraju, onda se tesko odluce za  povratak.”

Ne smijemo dozvoliti da ovog puta nad nama zahvaljujući socijalnoj ugrozenosti tj. nezavidnog ekonomskog stanja našeg naroda izvrše novo etničko čišćenje na podrucju Podrinja.

Budimo od onih cija su srca ispunjena najljepsom ljudskom vrlinom,koja se zove plemenitost. Samo takvi osjecaju i shvataju pravu vrijednost zivota.

Odazovimo se pozivu Podrinja i postanimo Muallim!

Za više informacija o učešću u ovom projektu  možete se obratiti na kontakt:

Skoko Haris +352 691 780 612

Halilovic Mugdin +352 621 351 437

Detaljne informacije o udruzenju “Prosvjetitelj” mozete naci na njihovoj email i web stranici:

[email protected]

www.prosvjetitelj-muallim.org

www.bosnjacimuslimani.com

(IDENTITET.LU)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime