Sprem’ te se, sprem’ te, đikaniii…

4
1

SaidOvih dana skoro pa bez glasa, prošlo je hapšenje, ne bivšeg kako to pročita spikerica državne televizije, jer njemu nije oduzet čin, nego zauvijek generala Armije R BiH Sakiba Mahmuljina. Ne računajući nekoliko lajavaca iz boračkih udruženja, kojih ima više nego li članova, ozbiljnije reakcije sa vrha bosanske  politike, uključno i onih koji su trenutno na dnu, nije bilo.  Zašto?

Piše: Said Šteta

Odgovor se može veoma lahko pronaći u činjenici da je u Bosni i Hercegovini sve postalo stvar ličnog, tačnije stvar interesa. Brojne partije koje se sjebaše mahati nam parolama o patritizmu, bosanstvu, cjelovitosti i nedjeljivosti, Bosne i Hercegovine, nisu se oglasile. I one koje jesu, bilo je to samo protokolarno, više iz zajebancije nego li ozbiljnijih  nakana.Tako se nema interesa, konkretno pozabaviti i usprotiviti „izletima“ tužilaštva BiH, koji to čine da  utanače reciprocitet zločina, i optuženih i osuđenih na sve tri strane.

Ne spadam niti u jednu stranu, makar ne na ovaj način, izuzev da sam Bošnjak koji je ovdje rođen i samim tim ovo je moja domovina koju sam branio zajedno sa ljudima poput mene a nisu bili Bošnjaci. Zato neću se nikada svrstati u naku stranu na kojoj neće biti i moj Slovenac Emil, i moj Slovenac Matej, i moj Srbin Boro, i moj Hrvat Ivan i da ne nabrajam dalje kako ne bih neke zaboravio, a bili su pripadnici Armije RBiH.

Bili i ostali moji drugovi!

Oni su zajedno sa mnom voljeli i branili svaki pedalj ove brdovite Bosne i Hercegovine. Zajedno gladovali i danas zajedno, gledamo naduravanja po nacionalnim i sve više fašističkim stranama. I dalje gladujemo!

Koliko je samo malih, običnih smrtnika, koji su nakon rata skončali kao robovi u preduzećima lešinara rata i radili za crkavicu. Koliko je onih što  ih policija odvede i sud osudi za zločin. Zločin kome se nije utvrdila komandna odgovrnost što je s vojnog aspekta nonsens.Oni danas truhnu u zatvoru kao koletaralna šteta.

Oni nisu imali čin generala, kojeg državna televizija proglasi bivšim. A ta ista država i njene obavještajne službe koje su se makar deklarativno izjasnile da su na strani Bosne i Hercegovine, nisu niti jednom obzanili vijest,  kojom bi se dao uhapsiti neki što se vabi sa „ustaša“ ili „četnik“ ili narodski, izvorno „đikan“.

Kada se Državna agencija za istrage i zaštitu, bez pisane saglasnosti predsjednika RS-a Milorada Dodika, odvažila da uhapsi čak pet osumnjičenih osoba za ratni zločin, sve institucije, uključno partije koje su na vlasti u tom entitetu ali i neke iz opozicije su se digle da brane „srpsku stvar“.

 To se zbilo u Bosanskom Novom ili ti samo Novom, jer je toponim „bosanski“ ubijen na svakom pedlju tog entiteta. Odmah se oglasio ministar policije RS-a Lukač, premijerka Cijanović, predsjednik skupšine Stevandić, i niz drugih dokoljenića Milorada Dodika, ne libeći se  izgovoriti riječi koje mirišu na barut a umjesto znaka interpunkcije na izgovoreno, stajala je puška. Kako me sjećanje još dobro služi, ovo je ista retorika koju smo slušali s početka devedesetih, u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine od strane predvodnika tadašnje „srpske stvari“ kojima se već deceniju u Den Hagu utvrđuje krivica.

Karadžić i Mladić nisu umrli, a kad će, ne zna se…, glasilo bi izvješće službe za odnose s javnošću ovog međunarodnog suda….teško da prebacim preko jezika, pravde.

No, vratimo se  u granice  srcolike države Bosne i Hercegovine, ma kako je konstitutivno đerečili. Ovdje ponovo oružje zveči istom silinom kao i devedestih i to se  građanima mora reći. Na turskom tepihu  nije bilo Mladena Ivanića, jer zbog držanja do „srpske stvari“ ili za, koće ga znati, državnički poslovi sa R Turskom su otpali. Poslovi koji ekonomiju Bosne i Hercegovine vraćaju iz mrtvačnice, njemu su nevažni. Onda je degutantno smjehuljenje Izetbegovića pred  napucanim defileom turskih vojnika, i baška nesvarljivo Čovićevo „Merhaba asker“ u obraćanju vojnicima, znači množini.  Dvojica od tri člana predsjedništva, nije nikakvo cijelo i to je bolna činjenica naše stvarnosti, na kojoj sva trojica istrajavaju.

Zato bih uredno pozvao sve one, nazovi probosanske snage, koje vole da se tako zovu i zato budu debelo nagrađeni na svom bankovnom računu, ne nužno u zlatu, i poručio im da više ne …..

Možda sam mogao zarad čitateljskih želudaca probrati i koju ljepšu riječ, što i mene, pjesnika po vokaciji, pomalo degradira. Ali nisam. Ne može se tim naprđivačima naše stvarnosti i grobarima budućnosti naše djece, reći na ljepši način. Jer da može, onda ne bi hapšenje generala Mahmuljina bilo puko ubiranje poena. Generala, kome su đikani u Prijedoru pobili najbliže članove porodice i od njega nisu uspjeli dobiti osvetnika, nego vojnika koji je samo iskreno volio i časno branio svoju zemlju, Bosnu i Hercegovinu.

d591f151134893a1de26d3c51d9c797cJer patriotizam nije kontraceptivno sredstvo da se uzima samo po potrebi i onda kada su kakvi bezobrazluci na djelu. Brani se životom  u svakoj prilici. Njeguje se poštenjem i radom. I nosi u srcu a ne na „nekoj stvari“.

Zato, probosanski vikari, trebaju dobro proučiti uputstvo prije upotrebe. O neželjenim indikacijama  i mjerama opreza neka se posavjetuju sa psihologom, nikako sa ljekarnikom.

Ovako, bajagi braneći bosanstvo, isključivo za „svoju stvar“, od sopstvene buke ne čuju pjesmu đikana koji im pjevaju pod prozorom. Ili,  što bi rekao stari Hemigvej, ne pitajte se kome zvona zvone.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Saide,sto ne preduzmete nesto? Ubiste se pisuci ovakve tekstove koji nikakva hajira ne donose.Dozvolili ste da se udruze Bakir i Scepo,a sve u cilju definitivne podjele Bosne! Uzalud ste ginuli,trebali ste jos tada dozvoliti da vas Srbi i Hrvati rasparcaju,jer pored vas takvih kakvi jeste to je neminovni epilog cijele price! Vi u Bosni morate promijeniti sebe da bi vas drugi vise postovali.Vazda ste pljuvali na sve svoje,a druge uzdizali! Kad se naucite patriotizmu mozda nesto i ostane od Bosne!

    0

    0
  2. Ovo napisa kako sam reče, pjesnik po vokaciji. Šta bi bilo da nije pjesnik?Naslov, sprem’te se, sprem’te đikaniii, pravo pjesnički. Baška što je pjesnik i sudija , štono se kaže 2u1. Ha je čuo za hapšenje Mahmuljina odmah je znao da je isti nevin, nedužan. Možda pjesnik zna i ko pobi one Srbe i ko je znao, a halalio odsijecanje glava,a pjesniče?

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime