Spomenik Kralju Tvrtku I Kotromaniću je poruka za budućnost

0
18

kralj-tvrtko-I-spomenikSarajevo – Potreba da se vrati stari sjaj Bosne, koja je nekada bila jedna od najjačih država u Evropi, podstakla nas je da iniciramo podizanje spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, rekao je na javnoj raspravi o izgradnji spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I, Amir Halep, jedan od inicijatora podizanja spomenika, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izjavi za novinare prije održavanja javne tribine o izgradnji spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, Halep je podsjetio da su u vrijeme Tvrtka I građani Bosne bili i ponosni i slavni, i vojno i ekonomski jaki.

“Danas to nažalost nije tako. Naš cilj je da vratimo zamrli bosanski duh, da naša država vrati ono mjesto koje je imala. Da ponovo vratimo dane ponosa i slave. Ovo je spomenik ne radi prošlosti, već poruka za budućnost”, poručio je Halep.

Prema procjenama, za izgradnju spomenika bilo bi potrebno oko 500.000 konvertibilnih maraka.

“Ali to treba biti i više od toga. Treba biti dostojan spomenik ličnosti kralja Tvrtka I i dostojan Grada Sarajeva. Spomenik u Tuzli je koštao oko 200.000 KM, ali ovo je Sarajevo, naš glavni grad i srce Bosne”, istakao je Halep, dodavši da još uvijek ne postoji precizna lokacija gdje bi spomenik mogao biti izgrađen, ali da je jedan od prijedloga upravo lokacija ispred zgrade Parlamenta.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović istakao je kako smatra ovu inicijativu normalnom, te da bi brojne države i narodi svijeta bili ponosni da su imali jednog kralja kakav je bio Trvtko I.

“U svoje ime, želim reći da podržavam ovakvu inicijativu. Bosanski kralj Tvrtko I je bio najmoćniji vladar jugoistočne Evrope u svoje vrijeme, vrijeme kada je BiH imala procvat u Srednjem vijeku. To je naša prošlost i sve što je vezano za bosanskog kralja Tvrtka I pripada svim narodima i građanima BiH”, kazao je Bećirović.

Svi narodi svijeta koji drže do sebe i svoje istorije, podižu slične spomenike svojim najznačajnijim vladarima, rekao je profesor Ibrahim Pašić, historičar.

“Značaj ovog spomenika jeste u tome što je Tvrtko jedan od bosanskih vladara koji je imao znatno šire poglede na Bosnu i njeno susjedstvo od mnogih savremenih političara. Na svoj dvor, on je doveo vrlo značajne ljude, kako iz Dubrovnika, tako i srednjovjekovne Raške. U ekonomskom smislu, jedan je od prvih vladara koji je počeo kovati zlatni novac”, kazao je Pašić, dodavši da podizanje spomenika Tvrtku ima simbolički značaj u odnosu na savremenu BiH, koja je veoma krhka i i dalje se osporava.

Spomenik kralju Tvrtku I, kazao je fra Luka Markešić, podsjeća na jedan od najvažnijih temelja današanje državnosti BiH.

“To je srednjovjekovna Bosna u kojoj su kraljevi bili u ono vrijeme temelj te državnosti. Posebno kralj Tvrtko I, prvi kralj Bosne. Zato je značajno da danas podignemo spomenik tom kralju, da bismo mogli što hrabrije, svjesnije, bolje izgrađivati svoju državu kao obnovu srednjovjekogvnog bosanskog kraljevstva”, istakao je Markešić.

Javnoj raspravi prisustvovali su, pored organizatora Udruženje “Djeca Sarajeva-dječiji pokret za mir, ljubav i prijateljstvo”, i Organizacije “Sove Krajine”, profesor Senadin Lavić, Amir Halep, Ibrahim Pašić, fra Luka Markešić te brojni građani.

(AA)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime