Spolna jednakost i osnaživanje žena za BiH ostaju prioritet na državnoj i međunarodnoj razini

0
3
Spolna jednakost i osnaživanje žena za BiH ostaju prioritet na državnoj i međunarodnoj razini
BiH – Čović je u govoru pohvalio predsjednika Jinpinga i glavnog tajnika što su „nas još jednom predvodili u našem zajedničkom obećanju da ćemo uložiti napore ka ravnopravnosti i osnaživanju žena“.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović obratio se u New Yorku, na sastanku globalnih čelnika o temi jednakosti spolova i jačanju uloge žena: Opredijeljenost za akciju.

Čović je u govoru, prije svega, pohvalio predsjednika Jinpinga i glavnog tajnika što su „nas još jednom predvodili u našem zajedničkom obećanju da ćemo uložiti napore ka ravnopravnosti i osnaživanju žena“.

– Također zahvaljujem što ste nam pružili prigodu da ostvarimo uvid i izvršimo ocjenu našeg napretka, te da osnažimo našu predanost u ostvarivanju ideja i ciljeva Pekinške platforme za akciju – kazao je Čović.

Prije dvadeset godina obvezali smo se, naglasio je, na akcijski plan i pokrenuli stvari da bi se unaprijedilo, poboljšalo ili u potpunosti eliminiralo 12 ključnih, tad identificiranih, problema da bismo osnažili 50 posto naše populacije.

– Zakasnili smo s konačnim ishodom te konferencije, ali ipak ostaje povijesni trenutak i pokretačka sila iza naših združenih napora za postizanje napretka u ostvarivanju jednakosti žena, kao pitanja ljudskih prava i održivog, pravednog i razvijenog svijeta – kazao je.

Čović je u New Yorku podsjetio da “danas s velikim brojem važnih procesa razrađenih unutar UN-ove rezolucije 1325, kroz UN-ove mirovne misije i napore na izgradnji mira, razvitak novih okvira i održivih razvojnih ciljeva, Peking+20 predstavlja jedinstvenu prigodu da se pitanja spolne ravnopravnosti i afirmacije žena pozicioniraju u samo središte globalnih agendi”.

– U duhu ove značajne prigode, od iznimne je važnosti ne samo kritički preispitati naša stajališta, nego i, što je još važnije, obnoviti i osnažiti naše aktualne napore u praksi, što je i najvažnije.

Svjesni smo da 12 prvobitno identificiranih problematičnih područja i dalje postoji, usprkos značajnom napretku koji je ostvaren. Ti problemi su, nadalje, pogoršani dugotrajnim, trenutačnim i novonastalim rizičnim čimbenicima diljem svijeta, pogoršavanjem humanitarnih situacija u konfliktima, kontinuiranim nepoštivanjem i nemarom za prava žena u mnogim zemljama, te stalnim nasiljem protiv njih, kako fizičkim, tako i emocionalnim – istaknuo je.

Prema riječima Čovića, za BiH spolna jednakost i osnaživanje žena ostaju prioritet na državnoj i međunarodnoj razini.

– Mi kao društvo ulažemo napore da bismo pomirili posljedice naše nesretne prošlosti sa zahtjevima budućnosti. Naša stalna posvećenost unapređenju položaja žena je način da zaliječimo naše društvo, popravimo što je slomljeno, ojačamo stup obitelji, te osiguramo njezin daljnji razvitak. Mi to vidimo kao našu obvezu, ali i ulaganje u budućnost naše djece, za jače, pravednije i poštovanije društvo. Stvorili smo prilično čvrst pravni i institucionalni okvir za unapređenje spolne jednakosti, zahtijevajući od države afirmativne mjere usmjerene ka postizanju ravnopravnosti spolova – kazao je.

Nadalje, podsjetio je Čović, Gender akcijski plan 2013-2017 i 1325 Akcijski plan 2014-2017 definiraju prioritetne mjere za poboljšanje i unapređenje, koje su sukladne Pekinškom akcijskom planu.

– Sukladno tome, preuzimam obvezu za ubrzanje žurne primjene Okvirne strategije za provedbu Istanbulske konvencije, da ću osobito obratiti pozornost na tri oblasti interesa i to veće uključenje žena i smanjenje segregacije na tržištu rada, prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji, te o potpori ženama žrtvama seksualnog nasilja u konfliktima. Na ovome ćemo raditi neumorno, te se nadam da ćemo moći prijaviti značajan napredak – kazao je Čović, prenosi Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba/Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime