Spektakularni rezultati: Stalagmiti pronađeni u piramidama stari 19.000 godina

0
12

Proteklih dana timu Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ dostavljeni su rezultati uranij-torijeve analize starosti stalagmita pronađenih u novootkrivenim tunelima „Ravne 3“. Prema riječima direktora Fondacije, dr. Semira Osmanagića, rezultati su spektakularni.

Stručni tim koji je radio na tunelima „Ravne 3“

Stručni tim koji je radio na tunelima „Ravne 3“FOTO: N. SMAJOVIĆ

 

– Danas imamo ne samo otkriće godine nego za BiH i Balkan možda i otkriće stoljeća. Iz Instituta za geologiju Češke akademije nauka stigli su rezultati datiranja stalagmita pronađenih na 35 metara od ulaza u tunele „Ravne 3“ i rezultati su 19.000 godina starosti, plus-minus 1.000 godina. Ako tome dodamo ploču na kojoj su se nalazili, a kojoj je za taloženje bilo potrebno, također, nekoliko hiljada godina, a onda svemu tome dodamo i suhozide koji su se nalazili ispod te ploče, možemo sa sigurnošću tvrditi da imamo najstarije građevine na tlu BiH. Ovim rezultatima ulazimo u starost od 25.000 do 30.000 godina, što su rezultati i ostalih naših datiranja na Bosanskoj piramidi Sunca i tunelima ”Ravne”. Time dolazimo do spektakularnog otkrića, nad kojim će se mnoge glave u BiH i na Balkanu morati zamisliti – kazao nam je Osmanagić.

Stalagmiti stari 19.000 godina

Stalagmiti stari 19.000 godinaFOTO: N. SMAJOVIĆ

 

Rezultate su predstavili članovi tima Fondacije koji su u protekle dvije godine radili u tunelima „Ravne 3“, geolog Ričard Hojl (Richard Hoyle), arheolog Amna Agić i koordinatorica vodiča Mari Sofi Gristi.

– Tuneli „Ravne 3“ su sjajno odrađen posao, tokom prošle godine smo imali sistematska arheološka istraživanja, otvorili smo nekoliko sondi i našli različite kulturne slojeve, od neolita, preko rimskog doba, do srednjeg vijeka. Riječ je o značajnim otkrićima koja pokazuju kontinuitet korištenja ovih tunela – rekla je Agić.

Izvor: avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime