SPC upozorava medije: Ne objavljujte karikature Poslanika Muhammeda (s.a.v.s.)

0
24

343940_sabor-spc210513ras-foto-oliver-bunic02_origSrbija  ̶   Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozvala je medije u Srbiji da odmah prestanu sa objavljivanjem karikatura koja vrijeđaju vjerska osjećanja muslimana, te su iz ove vjerske zajednice istakli kako izražavaju solidarnost prema muslimanima.

SPC navodi u saopštenju “da ovih dana, kada treba u miru i radosti proslavljati praznike Roždestva (rođenja) Hristovog, sve je duboko ožalostila i zapanjila vijest da su teroristi u Parizu, na radnom mjestu, ubili 12 ljudi“.

Portparol SPC-a Episkop bački Irinej je naglasio “čitav civilizovani svijet osuđuje ovo gnusno nedjelo i da SPC zajedno sa vascijelim pravoslavnim srpskim narodom izražava saučešće njihovim porodicama i upućuje molitve Gospodu za pokoj duša postradalih“.

Irinej je posebno ukazao na objavljivanje karikatura poslanika Muhameda u srbijanskim medijima.

“U isto vrijeme, zapažamo da su neki naši elektronski i štampani mediji prenijeli karikaturalne prikaze islamskog proroka Muhameda, ne vodeći računa o tome da na taj način najgrublje vrijeđaju vjerska osjećanja i ubjeđenja naših sugrađana islamske vjere i da – nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti – podstiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vjere, odnosno Islamske zajednice“, ocjenio je episkop Irinej.

Prema njegovoj ocjeni ruganje historijskim ličnostima koje su formirale vjerski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi se izvan granica zakonom zajamčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo.

“Pozivamo uposlenike naših medija da odmah prestanu sa ovakvim duhovnim nasiljem i da poštuju vjerska osjećanja svih građana“, poručio je u ime SPC-a Irinej.

SPC na ovaj način, kako stoji u saopštenju objavljnom na oficijelnom sajtu, braći muslimanima izražava solidarnost i ujverava ih da “vjernici Srpske Pravoslavne Crkve, čija vjerska osjećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva“.

“Na provokacije ove vrste mi reagujemo Hristovom molitvom: Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine! I molitvom prvog mučenika novozavjetne Crkve, svetog arhiđakona Stefana: Bože, ne uračunaj im ovo u grijeh! Prva od ovih rečenica izrečena je, valja naglasiti, sa krsta, poslije raspeća Hristovog, za one koji su Ga razapeli, a druga neposredno prije nego što će sveti Stefan izdahnuti, kamenovan od strane lažnih revnitelja za vjeru u Boga. Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja“, zaključio je Episkop bački Irinej, portparol Srpske Pravoslavne Crkve.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime