Spajanje Sarajeva sa Krajinom: Oživljava projekt gradnje brze ceste Lašva – D. Vakuf

0
54

Spajanje Sarajeva sa Krajinom: Oživljava projekt gradnje brze ceste Lašva - D. Vakuf

Sarajevo – Gradnja brze ceste Lašva – Vitez – Donji Vakuf, ukupne dužine 53 kilometra, na listi je prioriteta “Autocesta FBiH” i Vlade Federacije, potvrdio je Pavo Boban, pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija. Riječ je o projektu vrijednom 550 mil KM, čija bi gradnja mogla početi već naredne godine, prenosi portal Sa-c.net. 

Na ovaj način stvoreni su preduvjeti za izradu investiciono-tehničke dokumentaciju te rješavanje imovinskopravnih odnosa.

– Mi smo Vladi već predložili listu projekata. No, sada treba vidjeti kako da se finansira gradnja ove brze ceste, ili da se izda pod koncesiju ili da idemo na javno-privatno partnerstvo. Ministarstvo prometa ne može samo voditi projekt. Moraju se naći adekvatni finansijeri. Već smo imali kontakte s jednom kineskom firmom – kaže Boban.

On je pojasnio da je planom predviđena prva faza gradnje koja bi išla do Nević-Polja, a druga faza podrazumijeva cestu do Donjeg Vakufa. Na ovaj način stvorili bi se uvjeti za povezivanje Sarajeva autoputem s Krajinom.

– Na projektu se radi. Teško je sada reći kada bi gradnja mogla tačno početi, ali je ova cesta na listi prioriteta. Vlada to zna. Nama problem stvara prijevoj Komara. Postoji opcija da se uradi i treća traka, koja bi bila alternativa. Ali, sada moramo naći pravi model finansiranja” – kaže Boban.

550 mil KM ukupna vrijednost gradnje
364 mil KM vrijednost prve faze gradnje
100 kilometara na sat iznosila bi projektovana brzina
3,5 metara širina saobraćajne trake

indikator.ba

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime